Μια μάχη που δεν δίδεται, είναι εκ προοιμίου χαμένη. Στην περίπτωση όμως της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας ο «πόλεμος» διεξάγεται στα μετόπισθεν. Ο Πρωθυπουργός, δύο υπουργοί Οικονομίας, εκατοντάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι και μια διευθυντική ομάδα που εργάζεται δίχως να αμείβεται, όλοι έχουν βάλει πλάτη για την ανάσταση της ΕΝΚΛΩ.
Το ζήτημα ωστόσο εξακολουθεί να είναι «κολλημένο» στη χρηματοδότηση, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες, ενώ έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση για την εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου σωτηρίας της ΕΝΚΛΩ, δεν προχωρούν στη δανειοδότησή της με το επιχείρημα ότι η κρατική εγγυοδοσία του δανεισμού για 27 εκατ. ευρώ δεν συνάδει με το Κοινοτικό Δίκαιο. Εάν η ΕΝΚΛΩ καταρρεύσει τότε οι τράπεζες θα χάσουν περισσότερα από 240 εκατ. ευρώ που είχαν δανείσει στο παρελθόν στην επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ έχουν χτίσει το δικό τους όνειρο για έξοδο από την κρίση· μια προσπάθεια που συγκινεί ακόμη και τον πλέον ψυχρό παρατηρητή. Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ και στρατηγικού σχεδιασμού κ. Στ. Ψαρρέας, ο οποίος έχει θητεία δεκαετιών στη βιομηχανία του ενδύματος των ΗΠΑ, εμπνεύστηκε μια συλλογή για την αχανή αμερικανική αγορά, δημιουργώντας ένα νέο brand name, ονόματι Stevi Rich. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι συμφώνησαν με τη διεύθυνση της ΕΝΚΛΩ, άνοιξαν τα εργοστάσια και δούλεψαν χωρίς σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά με γεννήτριες, δημιουργώντας την πρώτη φουρνιά ενδυμάτων για την αμερικανική αγορά.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Ι. Μουσουλίδης, με μακρά πορεία στην ΕΝΚΛΩ, ο οποίος ανήκει στους απλήρωτους εργαζόμενους της επιχείρησης, βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση συνεργασιών και επενδυτών για την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθωσής της. «Αυτό που επιχειρούμε είναι μια συρρίκνωση η οποία στοχεύει στη βιωσιμότητα της εταιρείας. Οι μετασχηματιζόμενες εγκαταστάσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Εχουμε πίστη στο προϊόν που ετοιμάσαμε και κυρίως στους εργαζομένους μας» συνεχίζει.
Το σχέδιο για την ΕΝΚΛΩ προβλέπει την επαναλειτουργία τεσσάρων εκ των 17 εργοστασίων με τη διατήρηση 300 θέσεων εργασίας. Παράλληλα ακίνητα της εταιρείας που μπορούν να αποκτήσουν διάφορες χρήσεις και έχουν αποτιμηθεί σε υψηλή αξία θα πωληθούν. Αλλα πάγια στοιχεία της εταιρείας προβλέπεται να μεταβιβαστούν για διαφορετικές βιομηχανικές χρήσεις, όπως η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα ή ο βιολογικός καθαρισμός, καθώς η ΕΝΚΛΩ διαθέτει σχετικές άδειες που θα γλιτώσουν τους επενδυτές από μακρά αναμονή, λόγω γραφειοκρατίας. Μάλιστα σημαντικοί διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τις εν λόγω επενδύσεις.
Εξίσου θετικά έχει προχωρήσει το ζήτημα της πώλησης εξοπλισμού της εταιρείας, καθώς έχουν βρεθεί οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Σημειωτέον ότι η ΕΝΚΛΩ ανήκει στην τεχνολογική πρωτοπορία του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας διεθνώς, διαθέτοντας αξιοζήλευτο εξοπλισμό, ο οποίος θα ήταν άδοξο να πωληθεί ως σκραπ. Το ίδιο θετικά είναι τα πράγματα στο εμπορικό πεδίο, καθώς χιλιάδες τεμάχια ενδυμάτων made in Greece βρίσκονται στα τελωνεία και περιμένουν την πρώτη σταγόνα ρευστότητας για να φύγουν πιλοτικά για την αγορά των ΗΠΑ.
«Δουλεύουμε για να ολοκληρώσουμε την πιλοτική εξαγωγή στις ΗΠΑ. Φτιάξαμε μια συλλογή 10.000 τεμαχίων που κατασκευάστηκαν σε εργοστάσια δίχως ηλεκτρικό.Ηδη έχουμε χάσει δύο ευκαιρίες εισόδου στην αμερικανική αγορά. Ξέρουμε πού θα πουλήσουμε. Εάν είχαμε λάβει τα χρήματαήδη θα είχαμε εισπράξει πέντε εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις. Τα εργοστάσια θα δούλευαν και θα είχαμε έσοδα» εξηγεί ο κ. Ψαρρέας.

«Μαγική εικόνα» οι μόλις 355 πτωχεύσεις
«Θα αυξηθούν οι επισφάλειες στην Ελλάδα»

Στα υψηλά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας κινούνται, σύμφωνα με στοιχεία της ΙCΑΡ Group, οι πτωχεύσεις εταιρειών στη Δυτική Ευρώπη, ανερχόμενες το 2010 σε 175.677, δηλαδή μόλις 1,4% χαμηλότερα από το αρνητικό ρεκόρ των 178.235 πτωχεύσεων του 2009. Στην Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης πάντως οι καταγεγραμμένες 355 πτωχεύσεις του 2010 είναι φαινομενικά ιδιαίτερα χαμηλές, καθώς πλήθος μικρές ελληνικές επιχειρήσεις διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους χωρίς να κηρυχθούν δικαστικά σε πτώχευση. Συνεπώς οδηγούνται σε παύση λειτουργίας, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται ως πτωχευμένες.
«Οι καταγεγραμμένες 355 πτωχεύσεις στην Ελλάδα για το έτος 2010 είναι φαινομενικά ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Η πραγματικότητα είναι ότι πλήθος ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών, διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους χωρίς να κηρυχθούν δικαστικά σε πτώχευση.Συνεπώς πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα οδηγούνται σε παύση λειτουργίας χωρίς να καταγράφονται ως πτωχευμένες» αναφέρει ο κ. Γ. Εφραιμίδης, εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου ΙCΑΡ.
Από την επεξεργασία των ισολογισμών του συνόλου των ελληνικών εταιρειών για το έτος 2009 προέκυψε υποχώρηση του κύκλου εργασιών περίπου κατά 10%, ενώ καταγράφηκε και δραστική μείωση των (προ φόρου) κερδών κατά 58% περίπου. Η πτωτική αυτή τάση συνεχίστηκε και το 2010: με βάση τις πρώτες ενδείξεις, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 5,5%, ενώ η κερδοφορία συρρικνώθηκε και πάλι κατά 57%.
Επιπλέον, η αύξηση των ποσοστών ασυνέπειας των ελληνικών επιχειρήσεων (το 2010 στο 6,10%) αναμένεται να συνεχισθεί καθώς, σύμφωνα με μελέτες της ΙCΑΡ βασισμένες στην εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 8% το 2011.
«Με βάση τις εξελίξεις αυτέςείναι δεδομένο ότι οι επισφάλειες για μεγάλο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων θα αυξηθούν, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα πολλών εταιρειών πιθανότατα θα επιδεινωθεί» εκτιμά ο κ. Εφραιμίδης. Συνεπώς, η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η συγκράτηση του κόστους λειτουργίας και η αναζήτηση νέων αγορών είναι πλέον βασικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης, συνδυασμένες πάντα και οπωσδήποτε με την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων εκτίμησης του πιστωτικού κινδύνου και της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας κάθε επιχείρησης πριν από κάθε συνεργασία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ