Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αύξηση των εξαγωγών δεν επαρκεί

Την ώρα που ο σεισμός στην Ιαπωνία και οι ανησυχίες για την ένταση στη Λιβύη και στη Σαουδική Αραβία πιέζουν τις ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες, αντέδρασε ανοδικά την Παρασκευή, καθώς βελτιώθηκαν οι προσδοκίες σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία στα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης. Τα κέρδη των τραπεζών είχαν να κάνουν επίσης και με την αίσθηση ότι πλησιάζει η ώρα και για την εισαγωγή της Finansbank, θυγατρικής της Εθνικής, στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Την ώρα που ο σεισμός στην Ιαπωνία και οι ανησυχίες για την ένταση στη Λιβύη και στη Σαουδική Αραβία πιέζουν τις ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες, αντέδρασε ανοδικά την Παρασκευή, καθώς βελτιώθηκαν οι προσδοκίες σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία στα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης. Τα κέρδη των τραπεζών είχαν να κάνουν επίσης και με την αίσθηση ότι πλησιάζει η ώρα και για την εισαγωγή της Finansbank, θυγατρικής της Εθνικής, στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Μια πιθανή επιμήκυνση των δανείων των 110 δισ. ευρώ, παράλληλα με μια μείωση των επιτοκίων για τη χώρα μας, θα λειτουργούσε μάλλον σταθεροποιητικά για το ΧΑ, ενώ στην περίπτωση μιας πιο επιθετικής λύσης- που θα περιλαμβάνει και επαναγορά ομολόγων- τότε οι τράπεζες και το ΧΑ θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση μη λύσης και οι ελληνικές μετοχές θα πιεστούν.
Σύμφωνα πάντως με τους οικονομολόγους, στον βαθμό που οι δρακόντειες δημοσιονομικές περικοπές θα πλήττουν την απασχόληση και την εγχώρια ζήτηση, η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται (στο 3,5% εκτιμάται για το 2011) και το βάρος του χρέους θα μεγαλώνει. Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει από το μαρτύριο του Σίσυφου η χώρα είναι να αυξήσει ραγδαία τις εξαγωγές της, αλλά αν και το παγκόσμιο εμπόριο ανέκαμψε, οι ελληνικές εξαγωγές δεν φαίνεται να είχαν σημαντικό μερίδιο στην ανάκαμψη αυτή. Τα έσοδα από τις εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν, αλλά οι όγκοι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ η αύξησή τους φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις υψηλές διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων.
Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, η οποία επλήγη στα πρώτα χρόνια μετά την είσοδό της στην ευρωζώνη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk