Υστατη μάχη ενάντια στην ύφεση της οικονομίας

Επτά + τρεις κινήσεις αντίδοτο στην κρίση από τις επιχειρήσεις

Η Ελλάδα διανύει το τέταρτο έτος της οικονομικής κρίσης και οι επιχειρήσεις βυθίζονται κάθε μέρα στη δίνη που προκαλεί η μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας. Τα πρώτα δύο χρόνια ελήφθησαν μέτρα περιορισμού του κόστους, όπως κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών, μειώσεις στα έξοδα προβολής, περιορισμός των αποθεμάτων και γενικότερα ένα συμμάζεμα των εξόδων που στην πορεία απεδείχθη πολύ λίγο για να αντιμετωπίσει την πτώση της ζήτησης. Ακολούθησαν πιο δραστικά μέτρα, όπως μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, πώληση ακίνητης περιουσίας, εργασία εκ περιτροπής, υποχρεωτικές άδειες στο προσωπικό, ένταξη στο άρθρο 99.

Η Ελλάδα διανύει το τέταρτο έτος της οικονομικής κρίσης και οι επιχειρήσεις βυθίζονται κάθε μέρα στη δίνη που προκαλεί η μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας. Τα πρώτα δύο χρόνια ελήφθησαν μέτρα περιορισμού του κόστους, όπως κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών, μειώσεις στα έξοδα προβολής, περιορισμός των αποθεμάτων και γενικότερα ένα συμμάζεμα των εξόδων που στην πορεία απεδείχθη πολύ λίγο για να αντιμετωπίσει την πτώση της ζήτησης. Ακολούθησαν πιο δραστικά μέτρα, όπως μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, πώληση ακίνητης περιουσίας, εργασία εκ περιτροπής, υποχρεωτικές άδειες στο προσωπικό, ένταξη στο άρθρο 99. Μέτρα που και αυτά απλώς λειτούργησαν σαν ασπιρίνες για τον βαριά άρρωστο.
Το 2010 οι επιχειρηματίες, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους ελέγχονται γιατί δεν έχουν συνδράμει τις εταιρείες τους με αυξήσεις κεφαλαίου βάζοντας λεφτά από την τσέπη τους, προχώρησαν σε αθρόες απολύσεις γι΄ αυτό και η ανεργία εκτινάχθηκε στο 15% του ενεργού πληθυσμού. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Citibank που μέσα σε μια νύχτα έκλεισε 31 από τα 72 καταστήματα του δικτύου της ή η αποχώρηση της γερμανικής αλυσίδας Αldi από την Ελλάδα.
Με την έλευση του 2011 είδαμε κερδοφόρες εταιρείες να απολύουν εργαζομένους, όπως η Cosmote που προχώρησε σε 120 απολύσεις, για να «προλάβουμε τα χειρότερα » σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ, και εύρωστες επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΗ να προχωρούν σε περικοπές του κόστους προσωπικού κόβοντας επιδόματα και υπερωρίες, χωρίς να «ακουμπούν» προς το παρόν τους μισθούς.
Αλλες εταιρείες προχώρησαν στη λήψη πιο ριζοσπαστικών μέτρων: τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Βιοσώλ (έχει μετονομαστεί σε Unibios) που άλλαξε αντικείμενο. Μετέφερε τη γραμμή παραγωγής των θερμαντικών πάνελ στην Τουρκία, περιορίστηκε στην εμπορία και πλέον επικεντρώνεται στην ενασχόλησή της με τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Οπως εξηγεί στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της Unibios κ. Ορφ. Μαυρίκιος: « Εχουμε λάβει άδεια για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1,5 μεγαβάτ στον χώρο του εργοστασίου στον Βόλο και έχουμε αιτηθεί για μια νέα άδεια ισχύος 0,8 μεγαβάτ. Επίσης η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην πώληση και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες. Εκτιμούμε ότι η δραστηριότητα των φωτοβολταϊκών από το 2010 θα προσδώσειστον όμιλο ένα θετικό ΕΒΙΤDΑ της τάξης του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση».
Στον τομέα της ενέργειας έχουν στραφεί, πέρα από το βασικό τους αντικείμενο, και άλλες εταιρείες διαβλέποντας αποδοτικές επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της μαρμαροβιομηχανίας Ικτίνος, της εμπορικής εταιρείας FG Εurope και της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος, οι οποίες έχουν λάβει άδειες και έχουν στήσει μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ενδεικτική της έντασης της κρίσης είναι εξάλλου και η πτώση εσόδων που εμ φανίζουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα μαιευτήρια. Μπορεί οι δαπάνες υγείας να θεωρούνται ανελαστικές, αλλά σε τέτοιες εποχές που ο κόσμος μετρά και το τελευταίο ευρώ πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια. «Μόνον όσοι έριξαν τις τιμές σχετικά νωρίς αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της κρίσης έχουν ελπίδες να σώσουν την παρτίδα» αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Ιασώ κ. Π. Μπουχώρης. Από την άλλη πλευρά, πλην των μαιευτηρίων που μεγάλο μέρος του κόστους αφορά το ξενοδοχειακό κομμάτι, οι υπόλοιπες κλινικές δεν έχουν πολλά περιθώρια περικοπών γιατί τα έξοδα είναι ανελαστικά, ενώ και σε αυτόν τον κλάδο η στάση πληρωμών από ασφαλιστικά ταμεία επιδεινώνει την κατάσταση. Σχετικά με τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας που είναι ο τουρισμός, σημειώνεται ότι οι σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων άμβλυναν το αρνητικό αποτέλεσμα στις αφίξεις της περυσινής σεζόν, συρρικνώνοντας ωστόσο τα έσοδα. Σωσίβιο για τον κλάδο ενδεχομένως θα αποτελέσει η μείωση του ΦΠΑ, αλλά γεγονός είναι ότι πολλοί ξενοδόχοι έχουν πετάξει λευκή σημαία και έχουν βγάλει τις μονάδες τους στο σφυρί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk