«Η καρδιά μου,η αγάπη μου αλλά και η σκέψη μου βρίσκονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που μαθαίνω από τις ειδήσεις ότι περνάτε δύσκολες ώρες» μου λέει στο τηλέφωνο ο Τόνι Φερνάντεζ. «Δεν έχω επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα,πάντοτε όμως το ήθελα.Κατά κάποιον τρόπο νιώθω ότι την ξέρω την Ελλάδα γιατί σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και ανέκαθεν ένιωθα φίλος με τον Σωκράτη,τον Αριστοτέλη,τον Πλάτωνα…Θέλω να περπατήσω στα μέρη όπου περπάτησαν εκείνοι».
Ο Τόνι Φερνάντεζ αποτελεί ιδιόμορφη περίπτωση. Εδώ και περίπου 13 χρόνια βγάζει το ψωμί του υποδυόμενος τον εκρηκτικό τραγουδιστή των Doors Τζιμ Μόρισον στο σόου του συγκροτήματος Ρeace Frog που θα παρουσιαστεί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον ξαφνικό θάνατο του Μόρισον. Παράλληλα όμως διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες, στις οποίες έχει Μaster, παραδίδοντας και online μαθήματα. Διαθέτει επίσης πτυχίο στις Λατινοαμερικανικές Γλώσσες, ενώ η ζωή του είναι από μόνη της μια καταπληκτική ιστορία που θα μπορούσε να γίνει ταινία.
Γεννημένος πριν από 40 χρόνια στην Καλιφόρνια, ο Φερνάντεζ πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του και η μητέρα του είχαν μεταναστεύσει από την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο στις ΗΠΑ και η σχέση του τραγουδιστή με τον πρώτο δεν υπήρξε ποτέ ομαλή. «Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον τρομακτικής πατρικής βίας- εγώ και τα τέσσερα αδέλφια μου» λέει για τον οδοντίατρο πατέρα του, ο οποίος υπήρξε συμφοιτητής του Κάστρο στην Αβάνα και φθάνοντας στις ΗΠΑ αναγκάστηκε να εργαστεί ως νεκροθάφτης (η μητέρα του, επίσης οδοντίατρος στην Κούβα, έγινε καθαρίστρια ξενοδοχείων στο Λος Αντζελες). «Οι ρίζες της οργής του πατέρα μου βρίσκονταν στο ότι είχε χάσει την πατρίδα του,την οποία άφησε όταν έγινε η επανάσταση.Ενας από τους λόγους που αγάπησα τους Doors και τον Τζιμ Μόρισον είναι γιατί μου έδειξαν τον τρόπο να αντισταθώ στη βία του πατέρα μου».
Ο Φερνάντεζ ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική και τον στίχο των Doors όταν, σε ηλικία 11 ετών, είδε την «Αποκάλυψη τώρα!» του Φράνσις Κόπολα. «Η εισαγωγική σκηνή της ταινίας,όπου ακούγεται το “Τhe end” των Doors ενώ ένα δάσος του Βιετνάμ βομβαρδίζεται από τις ναπάλμ των Αμερικανών,δεν με εγκατέλειψε ποτέ.Οταν άκουσα τον Τζιμ Μόρισον να λέει “Father, Ι want to kill you” (“Πατέρα,θέλω να σε σκοτώσω”), είδα το φως και άρχισα να αμφισβητώ την εξουσία που μου επέβαλλε ο πατέρας μου και εν τέλει να τον αγνοώ.Από τότεη ματιά μου απέναντι στην εξουσία άλλαξε».
Επί σειρά ετών πατέρας και γιος ούτε καν απηύθυναν ο ένας τον λόγο στον άλλον. «Μιλούσα μόνο με την κιθάρα μου και το ροκ-εν-ρολ» λέει. Οσο για τον πατέρα του, εγκατέλειψε τελικά το σπίτι και τα πέντε παιδιά του (ο Τόνι είναι το νεότερο) και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. «Κατά μία έννοια σκότωσα κι εγώ τον πατέρα μουγιατί από τότε που έφυγε από το σπίτι δεν ήρθαμε ξανά σε επαφή.Και δεν με ενδιέφερε να έρθω». Τον ρωτώ ποια θα ήταν η αντίδρασή του αν έβλεπε τον πατέρα του σήμερα. «Α, έχει πεθάνει. Το μάθαμε κατά τύχη μέσω του Ερυθρού Σταυρού το 2004. Δεν ξέρω τι θα είχε συμβείαν τον είχα συναντήσει γέρο. Ας τολμούσε όμως να με χτυπήσει τότε,χα χα χα!». Οσο εύκολα και απελευθερωμένα μιλάει σήμερα για τη σχέση του με τον πατέρα του τόσο δύσκολα πέρασε ώσπου να την ξεπεράσει. Ο Φερνάντεζ στράφηκε στα ναρκωτικά και αργότερα χρειάστηκε να κάνει ψυχοθεραπεία. Κάποια στιγμή όμως συνειδητοποίησε ότι, αντί να επιτρέψει στην οργή που ένιωθε προς τον πατέρα του για την κακοποίηση των παιδικών του χρόνων να φωλιάσει μέσα του, προτιμότερο θα ήταν να την εξωτερικεύσει μέσω της τέχνης. «Γι΄ αυτό και θα είμαι αιωνίως ευγνώμων προς τους Doors και τον Τζιμ Μόρισονπου μου έδειξαν τον δρόμο».
Τι περίπου πρέπει να περιμένουμε από το σόου των Ρeace Frog; «Είναι ένα διαδραστικό σόου φτιαγμένο με αγάπη και σεβασμό προς τους Doors» λέει ο Φερνάντεζ. «Δεν είναι όμως ένα σόου μιμητικής. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε το πνεύμα του Τζιμ Μόρισον μέσω της δικής μου προσωπικότητας,που μοιάζει αρκετά με τη δική του.Η ομορφιά με τις συναυλίες του Μόρισον ήταν ότι ποτέ δεν ήξερες τι θα δεις.Ηταν απρόβλεπτος όχι μόνο με την καλή αλλά και με την κακή έννοια.Πολύς κόσμος τραυματιζόταν στις συναυλίες τουγιατί ήταν μια άλλη εποχή.O ενθουσιασμός του όμως ήταν παροιμιώδης. Ηταν ο πρώτος πανκ ρόκερ».
Ο Φερνάντεζ δεν συνάντησε ποτέ τον Μόρισον αλλά τον μελέτησε, έκανε παρέα και έπαιξε μαζί με τον Ρόμπι Κρίγκερ, τον κιθαρίστα των Doors, και τον Ρέι Μάνζαρεκ, τον πιανίστα τους. «Το γεγονός ότι έχουν να πουν μόνο καλά πράγματα για τους Ρeace Frog και τη δουλειά μας μού δίνει το κουράγιο να συνεχίσω».

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

Ενα οπτικοακουστικό θέαμα από τους Ρeace Frog και τον Τόνι Φερνάντεζ: Θεσσαλονίκη, Μέγαρο Μουσικής, 15 και 16 Μαρτίου, Αθήνα, θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, 17, 18 και 19 Μαρτίου.
Τιμές εισιτηρίων: 50,40, 30,20 ευρώ (φοιτητικό)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ