ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

World Βook Νight. Σάββατο απόγευμα 5 Μαρτίου και η πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο είναι γεμάτη κόσμο. Δεν διαδηλώνουν, ούτε διαμαρτύρονται. Περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν στραμμένη την προσοχή τους προς την εξέδρα που δεσπόζει στην εμβληματική πλατεία με τα τέσσερα λιοντάρια και τον τεράστιο κίονα προς τιμήν του Νέλσονα. Κάτω από ένα άσπρο σκέπαστρο σε μια σκηνή με κόκκινο βάθος βρίσκεται ένας βαρύτιμος καναπές και στην απέναντι πλευρά μια ελισαβετιανού στυλ πολυθρόνα. Κάνει τσουχτερό κρύο αλλά ο κόσμος το αψηφά καθώς έχει μαζευτεί για να δει δημοφιλείς συγγραφείς να μιλάνε για το βιβλίο και να διαβάζουν αγαπημένα τους κομμάτια.

World Βook Νight. Σάββατο απόγευμα 5 Μαρτίου και η πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο είναι γεμάτη κόσμο. Δεν διαδηλώνουν, ούτε διαμαρτύρονται. Περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν στραμμένη την προσοχή τους προς την εξέδρα που δεσπόζει στην εμβληματική πλατεία με τα τέσσερα λιοντάρια και τον τεράστιο κίονα προς τιμήν του Νέλσονα. Κάτω από ένα άσπρο σκέπαστρο σε μια σκηνή με κόκκινο βάθος βρίσκεται ένας βαρύτιμος καναπές και στην απέναντι πλευρά μια ελισαβετιανού στυλ πολυθρόνα. Κάνει τσουχτερό κρύο αλλά ο κόσμος το αψηφά καθώς έχει μαζευτεί για να δει δημοφιλείς συγγραφείς να μιλάνε για το βιβλίο και να διαβάζουν αγαπημένα τους κομμάτια. Είναι η κεντρική εκδήλωση του World Βook Νight. Μια μεγάλη βραδιά για το βιβλίο στην Αγγλία καθώς η εκδήλωση αυτή είναι η αφετηρία για να μοιραστούν 1.000.000 αντίτυπα βιβλίων δωρεάν σε ανθρώπους που δεν έχουν την ευκαιρία να πλησιάσουν ένα βιβλιοπωλείο, είτε γιατί δεν γνωρίζουν την αξία του βιβλίου είτε γιατί ανήκουν σε κατηγορίες ανθρώπων που αντικειμενικά δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε αυτό: άνεργοι, νοσηλευόμενοι επί μακρόν, φυλακισμένοι κ.ά. Το φιλόδοξο σχέδιο εκπονήθηκε με τη βοήθεια του Οργανισμού Εκδοτών, της Ενωσης Βιβλιοπωλών, της Ενωσης Βιβλιοθηκών, του ΒΒC, του RΤΕ και ανεξάρτητων εκδοτών και με τη συνδρομή 20.000 εθελοντών. Κάθε ένας από τους εθελοντές θα μοιράσει 48 βιβλία από έναν κατάλογο επιλεγμένων βιβλίων.

Οι εφημερίδες γράφουν ότι είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στα χρονικά της Αγγλίας. Οικοδεσπότης είναι ο σταρ της τηλεόρασης του ΒΒC και σχολιαστής της «Τέλεγκραφ» Γκράχαμ Νόρτον. Τη βραδιά ανοίγει ο σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Αλαν Μπένετ που παραπονιέται ότι «κάνει πολύ κρύο και δυσκολεύεται να γυρίσει τις σελίδες». Ο κόσμος ανυπομονεί να δει και τους υπόλοιπους. Θα ακολουθήσουν πολλοί συγγραφείς (και στη χώρα μας γνωστοί) όπως η αειθαλής Μάργκαρετ Ατγουντ, ο μετρ των μυθιστορημάτων κατασκοπείας Τζον Λε Καρέ, ο Φίλιπ Πούλμαν, ο Ντέιβιντ Νίκολς, η Μόνικα Αλι, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ντι Μπι Σι Πιερ, ο τραγουδιστής αλλά προσφάτως και συγγραφέας Νικ Κέιβ κ.ά. Πολλοί από αυτούς θα σχολιάσουν την πολιτική περικοπών στις βιβλιοθήκες από μέρους της κεντρικής κυβέρνησης και θα λοιδορήσουν τον Κάμερον ότι μπορεί αυτός και οι φίλοι του να αγοράζουν ένα βιβλίο ό,τι ώρα θέλουν, αυτό όμως δεν ισχύει για όλους τους άγγλους πολίτες. Αν και οι ημέρες στο Λονδίνο, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν σχετικά καλές, το βραδινό κρύο είναι πολύ δυνατό. Κανείς από όσους βρεθήκαμε εκείνο το βράδυ στην πλατεία Τραφάλγκαρ δεν ένιωσε να τον ενοχλεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk