Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ιαπωνία μετά την ισχυρή έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1) που ανήκει στην εταιρεία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Όπως διαβεβαιώνει η ιαπωνική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Γιουκίο Εντάνο, το «κέλυφος» του αντιδραστήρα του Φουκοσίμα 1 δεν έχει υποστεί ζημιές ενώ επισήμανε ότι η έκρηξη προκλήθηκε στο σύστημα ψύξης. Η έκρηξη σημειώθηκε ύστερα από έναν μετασεισμό, όταν η στέγη και οι τοίχοι του κτιρίου που στέγαζαν τον έναν από τους δύο αντιδραστήρες κατέρρευσαν.

Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν καθώς έχει αποκλειστεί μια περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων πέριξ του εργοστασίου. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, απαγορεύθηκε σε δημοσιογράφους του BBC να πλησιάσουν σε απόσταση 60 χιλιομέτρων.

Από την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας έγινε γνωστό ότι ραδιενεργό καίσιο και ιώδιο έχουν ανιχνευθεί κοντά στον αντιδραστήρα Φουκουσίμα 1, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να έχει αρχίσει η τήξη στις δεξαμενές ουρανίου. Αέρας και καπνός με κάποια επίπεδα ραδιενέργειας απελευθερώθηκαν νωρίτερα από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου καθώς το σύστημα προσπαθεί να αποφορτίσει την τεράστια πίεση που δέχεται.

Τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της περιοχής που εκκενώθηκε έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση NHK επικαλούμενη τοπικές αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ραδιενέργεια που εκλύθηκε από τον πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκουσίμα 1 αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς έχουν μειωθεί μετά την έκρηξη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας και επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Εντάνο.

Από την ισχυρή έκρηξη «τραυματίστηκαν» τέσσερις εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της TEPCO, επιχείρησης ηλεκτρισμού του Τόκιο, σύμφωνα με το ΝΗΚ επισημαίνοντας ότι από τα τραύματά τους δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

«Ερευνούμε τα αίτια και την κατάσταση και θα τα δημοσιοποιήσουμε μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες» δήλωσε ο κ. Εντάνο. Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι αρχές «λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων» της γύρω περιοχής.

Γι’ αυτό τον λόγο η διάμετρος εκκένωσης της περιοχής με επίκεντρο τα εργοστάσια επεκτάθηκε στα 20 χιλιόμετρα από τα 10 χιλιόμετρα που ήταν αρχικά. Η τοπική κυβέρνηση έλαβε αυτή την εντολή από την κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, «σούπερ πυροσβέστες» βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα για να αντιμετωπίσουν το έκτακτο περιστατικό.

Παράλληλα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει ότι γνωρίζει όσα μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας. Στέλεχος της Υπηρεσίας που έκανε τις δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters δεν πρόσθεσε άλλες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο Jiji μετέδωσε πως οαντιδραστήρας τύπου Νταΐτσι 1στον οποίο σημειώθηκε η έκρηξη είναι ηλικίας 40 ετών.

Η ιαπωνική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες με καπνούς να βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, τονίζοντας ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω του είναι 20 φορές υψηλότερα από το κανονικό.

Στην περιοχή καταβάλλονται προσπάθειες να ελεγχθεί η πίεση σε δύο πυρηνικούς σταθμούς που παρουσίασαν πρόβλημα μετά τον σεισμό των 8,9 Ρίχτερ. Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν ήδη από τις γύρω περιοχές.

Η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρισμού Tepco προχώρησε στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα 2, αφού έκανε το ίδιο και στο εργοστάσιο Φουκοσίμα 1, όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην αίθουσα ελέγχου μετρήθηκαν 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο.

Στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκοσίμα εντοπίστηκε ραδιενεργό καίσιο. Το εύρημα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους για τήξη του πυρήνα του που προκλήθηκαν μετά τη μέτρηση υψηλών ραδιενεργών επιπέδων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, στον οποίο η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος μετά τον φονικό σεισμό έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.

«Δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα σταματά την αντίδραση» δήλωσε ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ακόμα και εάν πραγματωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα σημάνει ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και ζημιά στον εξοπλισμό, αλλά όχι έκρηξη. Εάν η διαδικασία αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού γίνει με προσοχή θα υπάρξει διαρροή λίγης ραδιενέργειας. Ασφαλώς όχι πέραν μιας ακτίνας 3 χλμ., όπως διαβεβαίωσε.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι παραδόθηκε ψυκτικό υγρό στην Ιαπωνία για χρήση σε πυρηνικό εργοστάσιο. Εντούτοις δεν κατέστη σαφές εάν το ψυκτικό αυτό υλικό χρησιμοποιήθηκε τελικά.