Το δόγμα Μέρκελ

Η ρήση της Ανγκελα Μέρκελ ότι «όλα είναι δούναι και λαβείν» περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι Ευρωπαίοι για ακόμα μία φορά απέξειξαν ότι κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Συμφώνησαν να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, να μειώσουν το επιτόκιο του δανείου και να στηρίξουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αγοράζοντας ομόλογα όταν η χώρα είναι σε θέση να δανειστεί. Για να αδράξουμε λοιπόν τα κέρδη της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει πρώτα να κάνουμε σαφή βήματα προς την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών και της δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης.

Το δόγμα Μέρκελ | tovima.gr

Η ρήση της Ανγκελα Μέρκελ ότι «όλα είναι δούναι και λαβείν» περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Οι Ευρωπαίοι για ακόμα μία φορά απέξειξαν ότι κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Συμφώνησαν να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, να μειώσουν το επιτόκιο του δανείου και να στηρίξουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αγοράζοντας ομόλογα όταν η χώρα είναι σε θέση να δανειστεί.
Για να αδράξουμε λοιπόν τα κέρδη της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει πρώτα να κάνουμε σαφή βήματα προς την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών και της δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας.
Με την απόφασή τους οι Ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές ότι δεν θα μας απαλλάξουν από την ευθύνη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Το τζάμπα τελείωσε. Δεν πρόκειται να πληρώσουν πάλι τον λογαριασμό.
Στο εξής, σύμφωνα με το δόγμα Μέρκελ, για να πάρουμε κάτι πρέπει να δίνουμε κάτι.
Υπάρχει δημοσιονομική βελτίωση –η οποία περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ κ.λπ.–, θα υπάρχει επιβράβευση, είτε αυτή εκφράζεται σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου της βοήθειας των 110 δισ. ευρώ είτε στην αποδοχή της πρότασης του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ να μπορεί το Ταμείο Στήριξης να αγοράζει ομόλογα και από τη δευτερογενή αγορά.
Δεν υπάρχει βελτίωση, το επιτόκιο θα μένει υψηλό και η επιστροφή στις αγορές θα απομακρύνεται.
Η μπάλα λοιπόν βρίσκεται και πάλι στο γήπεδο της Αθήνας. Είναι δουλειά της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη δημοσιονομική εξυγίανση και να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, με βάση πάντα το μνημόνιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk