Πάνω από τις προσδοκίες των αγορών είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.
Αν και περίμεναν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και ίσως κάποια μείωση -μικρότερη όμως- του επιτοκίου, δεν ανέμεναν τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης να αγοράζει κρατικά ομόλογα που εκδίδουν οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης.

«Οι αγορές έχουν εκπλαγεί θετικά από το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής» αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank κ. Μιχ. Μασουράκης και συμπληρώνει ότι «η δυνατότητα του Ταμείου να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά είναι θετική εξέλιξη, καθώς βελτιώνει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές, όταν έλθει η ώρα».

Οπως εξηγεί, προς το παρόν η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή καθώς δεν μπορεί να δανειστεί από την αγορά και εξαρτάται αποκλειστικά από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.
Ως εκ τούτου για μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές και να αξιοποιήσει τα κέρδη από τη Σύνοδο Κορυφής θεωρείται ότι θα πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση του Μνημονίου.

«Αυτό που παρακολουθούν οι πιστωτές της χώρας» αναφέρει ο κ. Μασουράκης, «είναι η βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών και παράλληλα αναμένουν τις ανακοινώσεις τόσο για το πακέτο των πρόσθετων μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ για την τριετία 2012-14 όσο και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση. Από τους τρεις αυτούς παράγοντες θα εξαρτηθεί η επιστροφή της χώρας στις αγορές», τονίζει ο ίδιος