Ο Καντάφι ελέγχει το Ρας Λανούφ

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας και συγκρούνονται με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της πόλης, ανακοίνωσαν σήμερα οι δυνάμεις της λιβυκής εξέγερσης.

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας και συγκρούνονται με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της πόλης, ανακοίνωσαν σήμερα οι δυνάμεις της λιβυκής εξέγερσης.

Μαχητής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη Ρας Λανούφ και διαπίστωσαν την παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στο κέντρο της πόλης.

«Είδα 150 άνδρες και τρία τανκς. Ακούω τους ήχους των συγκρούσεων», είπε.Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που ερωτήθηκαν από την επιτροπή Αμυνας της αμερικανικής Γερουσίας στην Ουάσινγκτον, δήλωσαν ότι διαπίστωσαν μία εξισορρόπηση έπειτα από την αρχική προέλαση των δυνάμεων της εξέγερσης.

Ο Τζέιμς Κλέιπερ, που συντονίζει τη δράση 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του, συν τω χρόνω, το καθεστώς Καντάφι «θα επικρατήσει».
«Σε ο, τι αφορά τις δυνάμεις της εξέγερσης στη Λιβύη, και σχετικά με το ερώτημα εάν θα επιτύχουν ή όχι, πιστεύω ότι έχουν εμπλακεί σε μία δύσκολη μάχη», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης είναι «αρκετά αξιόπιστο» και ότι το μόνο αντίστοιχο σύστημα στη Μέση Ανατολή που υπερισχύει του λιβυκού είναι το αιγυπτιακό. Ενα στοιχείο που πρέπει να συνυπολογισθεί από τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, οι οποίοι ενδέχεται να εξετάσουν, στις 15 Μαρτίου, σχέδιο για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.

Ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης ζήτησε από «όλες τις χώρες», αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο BBC.

«Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες θα αναγνωρίσουν το Συμβούλιο, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο», δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επισημαίνοντας ότι οι πιο αποτελεσματικές αναγνωρίσεις θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

«Η αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας δίνει μία στήριξη στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τη νομιμότητα στη Λιβύη», είπε.

Παρά την κατάληψη της πόλης Ζαουίγια από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραμένουν ισχυρές, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου.

«Κάθε ένας οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις δικές μας ικανότητες και τις ικανότητες του Καντάφι. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν κατόρθωσε να επανακαταλάβει πολλές πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της εξέγερσης», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk