Ασπίδα για την καρδιά ο καφές

Ερευνα του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές παθήσεις.


Νέα έρευνα, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, έδειξε ότι όσοι πίνουν περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοαγγειακές νόσους.

Οπως αναφέρει το BBC, η κατανάλωση αρκετών φλιτζανιών καφέ καθημερινά φαίνεται να προστατεύει από τις καρδιοπάθειες, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα, που διήρκεσε 13 χρόνια και έγινε πάνω σε δείγμα 40.000 ατόμων.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αν και η ωφέλεια σταματά όταν η κατανάλωση ξεπεράσει τα τέσσερα φλιτζάνια καφέ τη μέρα, παρόλα αυτά ακόμα κι αυτοί που πίνουν περισσότερο, δεν είναι πιθανότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, για παράδειγμα από καρκίνο ή εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Ο καφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, περιέχει ουσίες που θεωρητικά αυξάνουν αλλά και μειώνουν τον κίνδυνο για την καρδιά, καθώς από τη μια μπορεί να αυξήσει το επίπεδο χοληστερίνης και, από την άλλη, να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη βλάβη της καρδιάς.

Για την προστασία της καρδιάς παίζουν όμως ρόλο πολλοί ακόμα παράγοντες. Για παράδειγμα, ένα τσιγάρο που συνοδεύει τον καφέ, μπορεί να ακυρώσει τελείως το όποιο όφελος για την καρδιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk