Την ανάγκη να δεχτούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παράνομους μετανάστες για να μοιραστεί με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα που βαραίνει την Ελλάδα τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο Associated Press, για το θέμα της λήξης της απεργίας πείνας των μεταναστών στο Μέγαρο Υπατία.


«Δεν είναι αρκετό για την Ευρώπη να δίνει χρήματα. Θα πρέπει να δεχθεί στο έδαφός της και παράνομους μετανάστες, να μοιραστεί το βάρος. Γιατί όσα χρήματα και εάν δίνει η πίεση είναι τόσο μεγάλη που η Ελλάδα πρακτικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»
είπε.

Και συνέχισε: «Παρότι απελάσεις συχνά γίνονται, δεν γίνονται σε κάθε περίπτωση, εξαιτίας των χωρών καταγωγής των μεταναστών, όπως η Σομαλία που βρίσκεται σε πόλεμο, ή για λόγους ανθρωπιστικούς. Στις περιπτώσεις αυτές η Ευρώπη πρέπει να δεχθεί μέρος του βάρους επιτρέποντας την προσωρινή διαμονή παράνομων μεταναστών που είναι κάτω από καθεστώς απέλασης, αλλά δεν μπορεί αυτή να πραγματοποιηθεί εξαιτίας αντικειμενικών λόγων».

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε την ανάγκη να λάβουν πρωτοβουλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να μοιραστούν το βάρος της παράνομης μετανάστες, συμφωνώντας να δεχτούν στο έδαφός τους μερικούς από τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται περί νίκης των απεργών πείνας του μεγάρου Υπατίας, ο υπουργός δήλωσε ότι «οι μετανάστες είχαν μια ψεύτικη αντίδραση για να αποκρύψουν το πραγματικό γεγονός, ότι παραιτήθηκαν των απαιτήσεών τους για άδεια παραμονής. Στο τέλος οι μετανάστες υποχώρησαν, δεν έλαβαν άδειες παραμονής και τερμάτισαν την απεργία πείνας».

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα λέει : δεν υπάρχει τρόπος για να παραχωρήσει άδειες παραμονής, είτε προσωρινές είτε μόνιμες, σε κανέναν, όση πίεση κι αν ασκηθεί. Η Ελλάδα υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει άδειες παραμονής σε 18 Μαροκινούς που προχώρησαν σε απεργία πείνας τον Ιανουάριο του 2009, ενώ η προηγούμενη μαζική νομιμοποίηση μεταναστών ήρθε το 2005-2007, όταν περίπου 150.000 μετανάστες νομιμοποιήθηκαν μαζικά. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξανά. Η χώρα δεν μπορεί να το «σηκώσει» γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε μια μόνιμη ροή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα» κατέληξε.