Έως και κατά 40% πιο αργή είναι η ταχύτητα των ασύρματων συνδέσεων Wi-fi σε σχέση με εκείνη των σταθερών συνδέσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στην έρευνα της βρετανικής εταιρείας Epitiro, έλαβαν μέρος συνολικά 14.000 χρήστες του Διαδικτύου από τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές παρατήρησαν ότι οι κατ’ οίκον ταχύτητες download σημειώνουν μια μέση πτώση της τάξεως του 30% λόγω παρεμβολών που οφείλονται σε φυσικά εμπόδια (π.χ. έπιπλα, τοίχοι, πόρτες κ. ά.) και σε ραδιοσυχνότητες άλλων ηλεκτρονικών συσκευών (π. χ. φούρνοι μικροκυμάτων, ασύρματα τηλέφωνα, συστήματα ενδοεπικοινωνίας για την παρακολούθηση βρέφους, κ. ά.).

Ως γνωστόν, η χαμηλότερη ταχύτητα της σύνδεσης επηρεάζει κυρίως την ταχύτητα online ηλεκτρονικών παιχνιδιών, την παρακολούθηση βίντεο όπως επίσης και την απόδοση κατά τo κατέβασμα αρχείων.

«Οι χρήστες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την απόδοση των ασύρματων συνδέσεών τους, καλό θα ήταν να ακολουθήσουν κάποια βήματα προκειμένου να βελτιώσουν το περιβάλλον του χώρου τους ή να περάσουν σε σταθερή σύνδεση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναλύσεων, Τζέι Πι Κέρλι.

Οι ειδικοί είδαν ότι οι ασύρματοι router μοιράζονται ένα κανάλι επικοινωνίας το οποίο μπορεί να δεχθεί παρεμβολές με αποτέλεσμα η σύνδεση να πέσει ή να …σέρνεται.

Όπως υποστηρίζουν, ενδεχομένως οι καταναλωτές να μπορούσαν να επιτύχουν καλύτερη κάλυψη δικτύου αλλάζοντας κανάλι. Επισημαίνουν ωστόσο, ότι πολλές φορές τα προβλήματα μπορεί να οφείλονται και σε περαιτέρω αδυναμία του παρόχου της σύνδεσης.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών οι οποίες να έχουν αποδείξει έμπρακτα την αξιοπιστία τους» καταλήγει ο Κέρλι.