Συντονισμένη μάχη για να επικρατήσει η γραμμή αμφισβήτησης του ευρώ και της ΕΕ στην Κουμουνδούρου ξεκινά το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ με επικεφαλής τον κ. Π. Λαφαζάνη. Οι Ρευματικοί έχουν βάλει πλώρη για «να κερδίσουν τον κόσμο του ΣΥΝ οι απόψεις τους», όπως λένε στελέχη του, αναδεικνύοντας τη θέση ότι στο πλαίσιο της ΕΕ δεν υπάρχει περιθώριο μεταρρυθμιστικών αλλαγών σε θετική κατεύθυνση για τους εργαζομένους.

Οπως υπογραμμίζει στο «Βήμα» ο κ. Λαφαζάνης η θέση που θα «κατεβάσει» το Αριστερό Ρεύμα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του είναι: «Εντός του ευρώ αλλά και στη συνέχεια εντός της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει και να ολοκληρωθεί μια προοδευτική και σοσιαλιστική προσπάθεια μετασχηματισμού της χώρας».

Είναι εμφανές ότι το Αριστερό Ρεύμα έχει μετατοπισθεί ένα κλικ ακόμα πιο …μακρυά από την άποψη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ αλλά και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που διεκδικούν τη λύση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας στο πλαίσιο της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά οι Ρευματικοί δεν εμφανίζονται έτοιμοι να ζητήσουν συνέδριο του ΣΥΝ.

Είναι προς διερεύνηση αν η απόφαση της σύγκλησης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψής τους στις 19 Μαρτίου συνδέεται με την ταυτόχρονη αναβολή της Πανελλαδικής Συνάντησης που είχε προαναγγείλει για το επόμενο διήμερο το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής του κ. Αλ. Αλαβάνου. Οι Ρευματικοί λένε «κάθετα όχι». Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι στελέχη του Μετώπου σημειώνουν ότι η μετακίνηση της δικής τους συνάντησης για τον Απρίλιο οφείλεται στην προσπάθεια για καλύτερη οργάνωση της, αλλά παράλληλα αποτελεί «ένδειξη σεβασμού στις διεργασίες που γίνονται από δυνάμεις της Αριστεράς στην μετωπική προοπτική».

Οι πολιτικοί στόχοι που θέτει το Αριστερό Ρεύμα είναι μεταξύ άλλων: η ισχυροποίηση του ΣΥΝ, η κατοχύρωση των βημάτων επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η συμπαράταξης της Αριστεράς, η συνάντησης με δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ, η απομάκρυνση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και η συγκρότηση «μίας άλλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον ότι στη συνδιάσκεψη θα αποφασιστούν και μέτρα οργανωτικής ανασυγκρότησης του Ρεύματος και η τακτική του «στα πλαίσια του ΣΥΝ αλλά και στην όλη Αριστερά».

Εξάλλου, οι Ρευματικοί λένε ότι στόχευση τους είναι να επηρεάσουν τον πολιτικό λόγο του ΣΥΝ «ώστε να διευκολυνθούν οι συσπειρώσεις στο χώρο της Αριστεράς».

Την ίδια ώρα, ο κ. Αλαβάνος παρότι επιμένει ότι το Μέτωπο Αλληλεγγύης Ανατροπής δεν αποτελεί κόμμα ή οργάνωση, αλλά συνάντηση συλλογικοτήτων – κινημάτων- προσώπων, προτείνει πλαίσιο με κανόνες λειτουργίας με έμφαση «στη δημοκρατική συμμετοχή όσων το στηρίζουν».

Έτσι, το Μέτωπο καλεί σε πανελλαδική συνάντηση τον Απρίλιο δίνοντας μεταξύ άλλων τους εξής άξονες για την οργανωτική συγκρότηση του:

-Κάθε μέλος έχει την κάρτα του.

-Ένα μέλος δεν αποκλείεται να ανήκει σε κόμμα ή οργάνωση, ακόμη και όταν ο φορέας του δεν συμμετέχει στο Μέτωπο, αρκεί να συμφωνεί με τις θέσεις του.

-Για τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις του συγκαλείται η Πανελλαδική του Συνάντηση και οι αποφάσεις της λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία: 3 / 4 του σώματος. Κάθε φυσικό πρόσωπο μέλος του διαθέτει μια ψήφο.

– Το Συντονιστικό του Μετώπου (αναδεικνύεται από την Πανελλαδική Συνάντηση) αντιμετωπίζει τα τρέχοντα ζητήματα πολιτικής δράση. Προσωρινά και πειραματικά για το πρώτο Συντονιστικό προτείνεται να έχει 11 μέλη (εκπρόσωπους από συλλογικότητες και 6-8 μέλη που εκλέγονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο από όλους τους συμμετέχοντες στην Πανελλαδική Συνάντηση). Στο Συντονιστικό καμία συνιστώσα δεν μπορεί να έχει πάνω από 30%. Όλες οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές.