Στην Εισαγγελία του Μονάχου εμφανίσθηκε ο δικηγόρος του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου, υποσχόμενος ότι ο πελάτης του θα προσέλθει αυθορμήτως να καταθέσει.

Ο δικηγόρος επανέλαβε τη δήλωση, που είχε κάνει και παλαιότερα στο «Βήμα», ότι ο έλληνας επιχειρηματίας βρίσκεται στη διάθεση της εισαγγελέως κυρίας Χίλντεγκαρτ Μπόιμλερ-Χεσλ, η οποία διερευνά εκεί την υπόθεση, προκειμένου να καταθέσει για το σκάνδαλο της προμήθειας των υποβρυχίων και για ό,τι γνωρίζει σε σχέση με τις καταβολές της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal σε Έλληνες αποδέκτες.

Ο κ. Αβατάγγελλος είναι ο άνθρωπος που είχε προσφύγει με αγωγή του στη γερμανική Δικαιοσύνη ζητώντας από τη γερμανική εταιρεία-προμηθεύτρια των υποβρυχίων να του καταβληθεί το ποσό των 65 εκατομμυρίων ευρώ για υπηρεσίες, που είχε προσφέρει στα πλαίσια στρατηγικού σχεδιασμού για τη συγκεκριμένη προμήθεια.

Τελικά συμβιβάστηκε στα 11 εκατομμύρια, αλλά στην αγωγή περιγράφονται με λεπτομέρειες και ονόματα πρόσωπα, τα οποία εισέπραξαν συγκεκριμένα ποσά.

Με βάση το περιεχόμενο της αγωγής αυτής η αμερικανική εταιρεία Debevoise and Plimpton άρχισε να πραγματοποιεί συνομιλίες-ανακρίσεις και στη χώρα μας με πρόσωπα, όπως ο Γ. Μπέλτσιος, ο οποίος κατονομαζόταν τόσο στην αγωγή, όσο και από μάρτυρα -κλειδί της υπόθεσης. Η αγωγή αποτέλεσε και την αφετηρία της δικαστικής έρευνας στη Γερμανία.

Στο μεταξύ η ελληνική Εισαγγελία Πρωτοδικών εξετάζει μάρτυρες, οι οποίοι ασχοληθεί με την υπόθεση, ενώ τις επόμενες δυο εβδομάδες θα ασχοληθεί με την ανωμοτί κλήση εμπλεκομένων, οι οποίοι θα καταθέσουν για την υπόθεση ως ύποπτοι.

Τα πρόσωπα αυτά θα κληθούν με βάση το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο θα κατατεθεί στην Εισαγγελία στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ εξετάζεται και το περιεχόμενο της αγωγής Αβατάγγελου, το οποίο επίσης παραδόθηκε στην εισαγγελέα κυρία Πόπη Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν εντοπίσει σωρεία παρανομιών στο μοίρασμα εκατομμυρίων ευρώ σε υπεράκτιες εταιρίες με διαδικασίες εντελώς αδιαφανείς, με απλή εντολή του ΔΣ των Ναυπηγείων, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στο μεταξύ θα ερευνηθούν με δικαστική συνδρομή και οι δικαιούχοι υπεράκτιων εταιριών, οι οποίοι με τιμολόγια εισέπρατταν εκατομμύρια, χωρίς να παραδίδουν το έργο ή χωρίς να αποδεικνύεται η παροχή υπηρεσιών τους για τις οποίες πληρώνονταν με τις παχυλές αμοιβές!