Πιο «σφιχτό» το Δημόσιο στις εγγυήσεις του

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών είναι αποκλειστικά αρμόδιο για την παροχή εγγυήσεων για λογαριασμό του Δημοσίου.Ωστόσο, σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη το υπουργείο Οικονομικών δεν παρέχει εγγυήσεις του Δημοσίου για την κάλυψη υποχρεώσεων επιχειρήσεων του Δημοσίου ή ιδιωτικών επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά.

Περισσότερα έσοδα προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών από την είσπραξη προμήθειας για τις εγγυήσεις που θα παρέχει το Δημόσιο υπέρ των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ την ίδια στιγμή καθιστά πιο αυστηρά τα κριτήρια χορήγησης εγγυήσεων σε φορείς της γενικής Κυβέρνησης, σε τράπεζες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών είναι αποκλειστικά αρμόδιο για την παροχή εγγυήσεων για λογαριασμό του Δημοσίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη το υπουργείο Οικονομικών δεν παρέχει εγγυήσεις του Δημοσίου για την κάλυψη υποχρεώσεων επιχειρήσεων του Δημοσίου ή ιδιωτικών επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά, με εξαίρεση:

α) εγγυήσεις που χορηγούνται στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας (Ν. 3723/2008)

β) τις εγγυήσεις που παρέχονται στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πχ. ΕΤΕπ) και του Ταμείου Κοινωνικής Ανάπτυξης

γ) τις εγγυήσεις που παρέχονται στην τράπεζα της Ελλάδος προς εξασφάλιση απαιτήσεών της κατά πιστωτικών ιδρυμάτων.

Για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις το ύψος της προμήθειας για τη χορήγηση των εγγυήσεων για δάνεια θα καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται πως το υπουργείο Οικονομικών αναμένει αύξηση εσόδων από την είσπραξη προμήθειας για τις εγγυήσεις που θα παρέχει το Δημόσιο υπέρ των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η εγγύηση του Δημοσίου αποτελεί ένα σημαντικό μέσο στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής του κράτους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έγινε κατάχρησή του. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης επιχειρήθηκε μέσω των εγγυήσεων η ενίσχυση των επιχειρήσεων και ευρύτερων φορέων της οικονομίας και ιδιωτών, όμως η επιλογή αυτή είχε σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Σημειώνεται πως το όριο εγγυήσεων για το 2011 δεν θα ξεπεράσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ, ενώ για τα έτη 2012 και 2013 οι εγγυήσεις θα είναι μηδενικές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk