Ο Μπίλι Κόμπαμ στο Μέγαρο

Ο Μπίλι Κόμπαμ, ένας από τους καλύτερους ντράμερ της παγκόσμιας μουσικής σκηνής ο οποίος στις 23 Μαρτίου έρχεται για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για να παρουσιάσει και το νέο του cd με τίτλο «Palindrome».

«Στη μουσική δεν μπορείς να πεις ψέματα. Ο κόσμος θα καταλάβει και θα πει τι είσαι. Και όσο περισσότερο είσαι ο εαυτός σου, τόσο περισσότερο ο κόσμος θα ενθουσιάζεται. Γιατί στη μουσική και κυρίως στην τζαζ, η ελεύθερη ψυχή ψάχνει το ταίρι της..» Τάδε έφη Μπίλι Κόμπαμ, ένας από τους καλύτερους ντράμερ της παγκόσμιας μουσικής σκηνής ο οποίος στις 23 Μαρτίου έρχεται για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για να παρουσιάσει και το νέο του cd με τίτλο «Palindrome».

Η παρουσίαση θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το cd περιέχει διασκευές σε μουσικές που ο Κόμπαμ έχει γράψει εδώ και 30 χρόνια. Τραγούδια όπως το «Moon Germs» (από το Total Eclipse, 1975) ή το «A Days Grace» (“Flight Time”, 1981) παρουσιάζονται σε νέες εκτελέσεις πλάι στα «Two For Juan» (1987, “Picture This”), «Alfa Waves» (“The Traveler”,1995) και «Mirage» (“Focused”, 1997).

Ο Μπίλι Κόμπαμ γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1946 στον Παναμά. Από πολύ νωρίς, όμως, η οικογένειά του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου και μεγάλωσε. Θεωρήθηκε ο απόλυτος ντράμερ του fusion κατά τη δεκαετία του ’70, ενώ κινήθηκε και στο χώρο της μετά bebop σκηνής. Ένα χρονικό διάστημα υπήρξε μέλος στρατιωτικής μπάντας. Το 1968 θήτευσε οκτώ μήνες στο πλάι του Χόρας Σίλβερ και κατόπιν εργάστηκε ως session μουσικός. Προσχώρησε στην jazz-rock μπάντα των Dreams (1969-1970) και στους The Mahavishnu Orchestra του Τζον Μακ Λάφλιν (1971-1973), την όλη γραμμή των οποίων επηρέασε, ενώ συμμετείχε και σε μερικούς από τους σημαντικούς δίσκους του Μάιλς Ντέιβις («Bitches Brew», «Live-Evil», «Jack Johnson»).

To 1973 συνέθεσε το δικό του συγκρότημα, τους Spectrum, το φερώνυμο άλμπουμ του οποίου κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και ανήκει στις μεγάλες στιγμές του καλλιτέχνη. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας επανήλθε στον πρότερο βίο του session ερμηνευτή. Από τότε τέθηκε επικεφαλής σε αρκετές μπάντες, ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και παρέμεινε ένας ιδιαίτερα πολυάσχολος μουσικός των studio. Το «Palindrome» κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2010.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Στα ταμεία του Μεγάρου – στο εκδοτήριο Ομήρου 8 στο Σύνταγμα: Δευτέρα με Παρασκευή, 10 το πρωί με 4 το απόγευμα – τηλεφωνικά, με χρήση πιστωτικής κάρτας, στο 210-7282333 – ηλεκτρονικά στο www.megaron.gr

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk