Στην τρίτη της εκδοχή _και την πρώτη στην Αθήνα, παρουσιάζεται η παράσταση «Φτωχοί και Αγιοι» που βασίζεται σε πέντε διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε θεατρική διασκευή του Αντώνη και τον Κωνσταντίνου Κούφαλη, των δύο συγγραφέων από την Καβάλα, που καταπιάστηκαν με το συγκεκριμένο εγχείρημα πριν από δώδεκα χρόνια.

Η φετινή επέτειος λόγω της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τον θάνατό του, ήταν μια καλή αφορμή για τη σκηνοθέτιδα Ανδρομάχη Χρυσομάλη, που θέλησε να δώσει το δικό της στίγμα στην παράσταση. Για πρώτη φορά οι «Φτωχοί και Αγιοι» παίχθηκαν στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη ενώ το 2008 σειρά είχε η Κύπρος _Λευκωσία και Λεμεσός, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, σε μια παράσταση που δόθηκε στην πράσινη γραμμή.

«Το Χριστόψωμο», «Η Σταχομαζώχτρα», «Η Ντελησυφέρω», «Ο Αμερικάνος» και «Ο πολιτισμός εις το χωρίον» είναι το υλικό για τους «Φτωχούς και Αγιους»: «Με στόχο να αναδειχθεί το θέατρο χωρίς να πειραχθεί ο λόγος του Παπαδιαμάντη», όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κούφαλης, το τρίτο ανέβασμα που αισιοδοξεί να συνδυάσει τους χαμηλούς τόνους με την υψηλή αισθητική. «Πιστεύουμε ότι ο Παπαδιαμάντης είναι ο μεγαλύτερος διηγηματογράφος που μέσα στο έργο του περικλείει όλο τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής, από τη γέννηση ως τον θάνατο. Είναι ειδική περίπτωση ο Παπαδιαμάντης», συνεχίζει ο Αντώνης Κούφαλης: «Αποδίδει την έννοια της δικαιοσύνης, τιμωρεί και αποκαθιστά».

Με εικόνες που διαθέτουν μιαν «εκκωφαντική ησυχία» που «σκεπάζεται από χιόνι» και μια γλώσσα που «αιχμαλωτίζει» το κοινό, οι αδελφοί Κούφαλη δούλεψαν τα κείμενα και έφτιαξαν διαλόγους με τη γλώσσα του συγγραφέα. «Η γλώσσα, η ιδιαιτερότητα των ηρώων, η θεματολογία προσφέρουν στον Παπαδιαμάντη ένα παγκόσμιο στοιχείο που ξεπερνά κατά πολύ το τοπικιστικό πνεύμα», καταλήγουν, εξηγώντας ότι η θεατρικότητα είναι μέσα στα ίδια του τα κείμενα. Στην παράσταση παίζουν, μεταξύ άλλων, οι Κωνσταντίνος Πασσάς, Χρήστος Τακτικός, Λεωνίδας Χρυσοµάλης κ.ά.
Mυρτώ Λοβέρδου

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
«Φτωχοί και Αγιοι» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη».
Παραστάσεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (21.15) και κάθε Κυριακή (18.15)