Στο Λεόντειο Λύκειο επικρατεί πυρετός δημιουργίας και είναι απόγευμα Παρασκευής. Πενήντα περίπου παιδιά, 15 – 16 χρόνων, μαθητές του Λεοντείου και του λυκείου Saint Benoit της Κωνσταντινούπολης, ανακατεύουν, βράζουν πλάθουν και δοκιμάζουν. Κάτω από τις οδηγίες του σεφ Βασίλη Καλλίδη δημιουργούν γλυκά που θα φέρουν κοντά Ελλάδα και Τουρκία μέσα από κοινές γευστικές μνήμες. Είναι οι Homo Creativus και οι Fama Volat εν δράσει.

Οι δύο ομάδες των μαθητών της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης εφέτος δεν περιορίστηκαν στην απλή προγραμματισμένη ετήσια ανταλλαγή μαθητών. Μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές τους αποφάσισαν να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα και να δημιουργήσουν στις δυο πόλεις μια σειρά από πολιτιστικά δρώμενα που έχουν ως θέμα τις «γεύσεις και νότες» που ενώνουν τους δυο λαούς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Oσο ο Βασίλης Καλλίδης δείχνει στα παιδιά να φτιάχνουν νηστίσιμα τρουφάκια και κρέμα κεσκιούλ με γλυκό βύσσινο και καρύδια, ο καθηγητής και επόπτης της Α΄ Λυκείου, κ. Παναγιώτης Μάμαλης, μου εξηγεί το σκεπτικό πίσω από τη δραστηριότητα: «Οι ανθρώπινες σχέσεις, οι μορφές επικοινωνίας, χτίζονται και δεν επιβάλλονται. Οσοι συμμετέχουμε στην ομάδα Homo Creativus κάνουμε μια προσπάθεια ώστε οι νέοι άνθρωποι, οι πολίτες του αύριο, να ξεφύγουν από τα στερεότυπα και να δημιουργήσουν μια άλλη κουλτούρα επικοινωνίας που θα στηρίζεται στη γνώση, τη δημιουργικότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας και της ιστορίας του άλλου». Βεβαίως είναι δύσκολο να ακουστεί ο καθηγητής μέσα στην όλη αναστάτωση, καθώς δίσκοι φορτωμένοι με τρουφάκια πηγαινοέρχονται, οι έφηβοι της ομάδας έχουν πασπαλιστεί με ζάχαρη άχνη και οι φωνές που προσπαθούν να συνεννοηθούν στα γαλλικά δημιουργούν περιβάλλον πολλών ντεσιμπέλ.

Πηγαίνω πάνω από τη χύτρα του Βασίλη, να μου πει στοιχεία για την κρέμα που ετοιμάζει με τα παιδιά. «Το κεσκιούλ είναι ένα σχετικά εύκολο, πολίτικο επιδόρπιο, πολύ κρεμώδες και πολύ αρωματικό. Βάζουμε και κακουλέ για να δώσουμε μιαν ακόμη νότα Ανατολής στο τελικό αποτέλεσμα. Αύριο, Σάββατο, 12 Μαρτίου, θα μαγειρέψουμε στο Μουσείο της Ακρόπολης και ταυτόχρονα θα κάνουμε μαθήματα γαστρονομίας για να έρθουμε πιο κοντά στις γευστικές προτιμήσεις των δυο λαών. Και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Τον επόμενο μήνα είναι η σειρά μας να πάμε στην Κωνσταντινούπολη και το αποτέλεσμα των δύο αυτών πολιτιστικών ανταλλαγών είναι πως θα προκύψει ένας οδηγός με συνταγές «της γιαγιάς» και από τις δύο χώρες, που θα ετοιμάσουν τα ίδια τα παιδιά».

Εμείς, από τα πολιτιστικά δρώμενα με θέμα τις «Γεύσεις και Νότες » που ενώνουν τους δύο λαούς, γνωρίσαμε το κομμάτι που έχει να κάνει με τις γεύσεις. Τι γίνεται με τις νότες; Αυτές βρήκαν τη θέση τους σε μια συναυλία στον χώρο του Λεοντείου, σήμερα Παρασκευή στις 20.00, με τους Μίμη Πλέσσα, Fide Koksal και την Αρετή Κετιμέ με την ορχήστρα της. Αρτος και ακούσματα για την Παρασκευή και άρτος και θέαμα στο Μουσείο της Ακρόπολης για το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι. Περιμένουμε κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.