Τελεσίγραφο Ρομπάι προς Καντάφι

Η λιβυκή κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει την εξουσία «χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του συμβουλίου των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Η λιβυκή κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει την εξουσία «χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του συμβουλίου των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ αύριο, Παρασκευή, «θα καταστήσει σαφές στις λιβυκές αρχές ότι η χρήση βίας εναντίον πολιτών πρέπει να σταματήσει. Οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Η σημερινή ηγεσία πρέπει να παραδώσει την εξουσία χωρίς καθυστέρηση» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.


Το Γερμανικό Πρακτορείο επισημαίνει πως για την ΕΕ είναι πολύ ασυνήθιστο να ζητάει την παραίτηση ενός διεθνούς ηγέτη.

Κατά τις πρόσφατες εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η Ένωση αρκέσθηκε να ζητήσει μια μετάβαση στη δημοκρατία, χωρίς να στραφεί εναντίον των ηγετών των χωρών.

Διχασμένη η Ε.Ε. ως προς την αναγνώριση του «Εθνικού Συμβουλίου» της Λιβύης

Τις θέσεις τους εξάλλου όσον αφορά την αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν σήμερα, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Γαλλίας, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ουγγαρία.

Τα μέλη του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη είναι «έγκυροι συνομιλητές», ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την αναγνώριση από τη Γαλλία του συμβουλίου αυτού ως του νόμιμου εκπροσώπου του λιβυκού λαού.

«Η Βρετανία αναγνωρίζει κράτη, όχι κυβερνήσεις. Το προσωρινό εθνικό συμβούλιο είναι ένας έγκυρος συνομιλητής, με τον οποίο επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενότερα», δήλωσε στο Ρόιτερς εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Εχουμε καταστήσει σαφές ότι ο (λίβυος ηγέτης Μουάμαρ) Καντάφι πρέπει να φύγει τώρα. Συνεργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς εταίρους για να το επιτύχουμε αυτό. Εξετάζουμε ένα φάσμα επιλογών και προσβλέπουμε στη συζήτηση αυτών με τον
(γάλλο) πρόεδρο Σαρκοζί και τους άλλους εταίρους στο αυριανό ευρωπαϊκό συμβούλιο
», προσέθεσε.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι «δεν τίθεται θέμα»αναγνώρισης του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου ως μόνης νόμιμης αρχής της Λιβύης.

«Δεν αναγνωρίζουμε μια κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε ένα κράτος», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης ενός συμβουλίου αντικαθεστωτικών στο διεθνές δίκαιο», προσέθεσε.

Το Βερολίνο αναγνωρίζει το λιβυκό μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο «ως κάποιον που μιλάει εξ ονόματος μερών του πληθυσμού», σημείωσε.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι η χώρα του αναμένεται να υιοθετήσει τις αποφάσεις της Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μάρτονι δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι οι συναντήσεις που έχουν αξιωματούχοι της ΕΕ με εκπροσώπους του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «ντε φάκτο» αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια ντε φάκτο αναγνώριση λόγω των συναντήσεων για τις οποίες γνωρίζετε», σχολίασε ο Μάρτονι, σε δηλώσεις που έκανε πριν από τη σύνοδο με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για την κρίση στη Λιβύη.

Ο Μάρτονι αναφερόταν στο γεγονός ότι δύο μέλη του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου συναντήθηκαν χθες με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον.

«Τώρα έχουμε επαφές με το εθνικό συμβούλιο, αυτό μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει ως μια ντε φάκτο αναγνώριση, η οποία δεν είναι βεβαίως μια νόμιμη αναγνώριση, ωστόσο αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να αναπτύξουμε επαφές με αυτό το εθνικό συμβούλιο», κατέληξε ο Μάρτονι.

Τέλος η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε σήμερα μια ηχογράφηση, την οποία παρουσίασε ως τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, χώρα την οποία έχει εγκαταλείψει, με τον στρατιωτικός υπεύθυνος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών.

Η λιβυκή τηλεόραση ανακοίνωσε ότι μεταδίδει «μια τηλεφωνική συνομιλία του αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη με τον πράκτορα Ομαρ αλ Χαρίρι στη Βεγγάζη», στην ανατολική Λιβύη, προτού αναστείλει για σύντομο χρονικό διάστημα το πρόγραμμά της για να μεταδώσει την ηχογράφηση αυτή, η οποία διήρκεσε επτάλεπτά.

Στην ηχογράφηση αυτή ο αμερικανός πρεσβευτής Τζιν Κρετς ρωτάει μέσω ενός διερμηνέα τον αξιωματικό των αντικαθεστωτικών για την κατάσταση αυτών που έχουν εξεγερθεί και για τις σχέσεις του με το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Κρετς ρωτάει επίσης αν οι στρατιωτικές του ευθύνες υπόκεινται στον έλεγχο του Συμβουλίου.

Ο Χαρίρι του απαντάει: «Είμαι μέλος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου (…) Είμαι υπεύθυνος των ενόπλων δυνάμεων, αλλά υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου».

Ο πρεσβευτής ρωτάει εξάλλου αν ο αξιωματικός αυτός είχε επαφές με αντικαθεστωτικούς στη Μιζουράτα και τη Ζαουΐγια, τις δύο πόλεις στις οποίες σημειώνονται συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι.

«Είμαι υπεύθυνος των δυνάμεων που βρίσκονται στις ζώνες που έχουν απελευθερωθεί στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης (…) Κατά κανένα τρόπο δεν θα αποκαλύψω τις αρμοδιότητές μου», σημείωσε ο Χαρίρι.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι κατηγόρησε χθες το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο για «προδοσία», χαρακτηρίζοντας τα μέλη του πράκτορες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την πλευρά της με σημερινό της ψήφισμα την απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης καθώς και την αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου των Επαναστατών.

Το κοινό Ψήφισμα συγκέντρωσε 584 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 18 αποχές ενώ η μόνη πολιτική ομάδα που αντιτάχθηκε ήταν η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk