Στην τρίτη θέση η Μαρίν Λε Πεν

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στον γαλλικό Τύπο εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012. Πρώτος στις προτιμήσεις των Γάλλων ψηφοφόρων αναδεικνύεται ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν (29%) και δεύτερος ο Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό 23%-24%. Η Λε Πεν, αν και χάνει την πρωτιά που της έδιναν οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις, διατηρεί υψηλότατο ποσοστό της τάξεως του 21%-22%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop, που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην εφημερίδα France Soir, όποιος και να είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Μαρίν Λε Πεν θα εξασφάλιζε το 21% έως 22% των ψήφων κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών -επίδοση που δεν έχει ποτέ εξασφαλίσει η γαλλική άκρα δεξιά.

Ακόμα και όταν πατέρας της Ζαν – Μαρί Λε Πεν βρέθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (το 2002), με αντίπαλο τον Ζακ Σιράκ, είχε περάσει με ποσοστό 16,8%.

Οι δημοσκοπήσεις Harris-Interactive που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έφερναν τη Μαρίν Λε Πεν επικεφαλής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, γεγονός που προκάλεσε σοκ στη γαλλική κοινή γνώμη.

Όσον αφορά στους Γάλλους σοσιαλιστές, η δημοσκόπηση δίνει στην Μαρτίν Ομπρί ποσοστό 24% και στον πρώην πρώτο γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ ποσοστό 23%.

Το χαμηλότερο ποσοστό (19%) καταλαμβάνει η Σεγκολέν Ρουαγιάλ (19%). Σε περίπτωση που εξασφάλιζε το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Μαρίν Λε Πεν θα καταλάμβανε τη δεύτερη θέση (22%) πίσω από τον Νικολά Σαρκοζί (24%), αλλά μπροστά από τη Ρουαγιάλ.

Η γαλλική αριστερά κατηγορεί τον Νικολά Σαρκοζί ότι ευνόησε την άνοδο του Εθνικού Μετώπου υιοθετώντας τα θέματα της πολιτικής ατζέντας της άκρας δεξιάς (μετανάστευση, εγκληματικότητα, ισλάμ…) για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk