ΗΠΑ – Η Γερουσία λέει «no» στη μείωση κρατικών δαπανών

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε χθες Τετάρτη δύο νομοσχέδια για τη μείωση των κρατικών δαπανών -ένα των Ρεπουμπλικανών που προέβλεπε μειώσεις ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα λιγότερο φιλόδοξο των Δημοκρατικών – αυξάνοντας την πίεση και στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μεταξύ τους συμφωνία για το θέμα.

Οι δύο ψηφοφορίες χρησιμοποιήθηκαν ως ένας τρόπος να καταδειχθεί ότι τα δύο κόμματα πρέπει να συμβιβαστούν στο θέμα των μειώσεων των κρατικών δαπανών για το υπόλοιπο οικονομικό έτος, το οποίο τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Στόχος μας είναι να χρηματοδοτήσουμε την κυβέρνηση για το υπόλοιπο αυτού του έτους και για τα επόμενα έτη. Δεν πρόκειται απλώς για τις επόμενες εβδομάδες. Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μία καθολική συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ρέιντ, στους δημοσιογράφους.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι ψηφοφορίες στη Γερουσία απέδειξαν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί «πρέπει να συνεργασούν για να βρουν κοινό έδαφος» στο θέμα του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Ρόιτερς και του ινστιτούτου Ipsos το 51% των Αμρικανών επιθυμεί να μειωθούν οι δαπάνες για την άμυνα, ενώ πολλοί λιγότεροι υποστηρίζουν τη μείωση δαπανών για τα κυβερνητικά προγράμματα συνταξιοδότησης και υγείας. Εξάλλου μόνο το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων για δραστικές μειώσεις στα εγχώρια προγράμματα που δεν αφορούν την άμυνα είναι «απαραίτητες» για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk