«Ξεχασμένες» στη συλλογή του Ιδρύματος Σθιμσόνιαν βρέθηκαν οι πρώτες – και μάλλον μοναδικές- έγχρωμες φωτογραφίες του Σαν Φρανσίσκο μετά το «Μεγάλο Σεισμό» του 1906 που είχε σχεδόν ισοπεδώσει την πόλη. Πρόκειται για έξι φωτογραφίες του Φρέντερικ Γιουτζίν Αϊβς, που ανακαλύφθηκαν από υπάλληλο που καταχωρούσε τα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Αμερικανικής Ιστορίας.

Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την ταράτσα του ξενοδοχείου που έμεινε ο Αϊβς όταν βρέθηκε στην πόλη λίγους μήνες μετά το σεισμό και συμπεριλαμβάνονταν στα αντικείμενα που δώρισε στο Ινστιτούτο ο γιος του φωτογράφου.

Αν και υπάρχουν φωτογραφίες τεχνητά χρωματισμένες που απεικονίζουν την έκταση της καταστροφής που προκάλεσε ο Μεγάλος Σεισμός, οι ερευνητές του Μουσείου πιστεύουν πως οι έξι φωτογραφίες του Αϊβς είναι κατά πάσα πιθανότητα οι μοναδικές πραγματικά έγχρωμες φωτογραφίες.

Ο Αϊβς ήταν από τους ελάχιστους φωτογράφους που πειραματίζονταν, στην αρχή του 20ού αιώνα, με τεχνικές για έγχρωμη φωτογραφία. Πιστεύεται πως οι εν λόγω φωτογραφίες του Σαν Φρανσίσκο τραβήχτηκαν για να «προβληθούν» μέσα από μία συσκευή τρισδιάστατης απεικόνισης που είχε εφεύρει ο Αϊβς αλλά δεν κατασκευάστηκε.

Οι φωτογραφίες δείχνουν την «πεδιάδα ερειπίων» που έγινε η πόλη μετά το σεισμό, με διάσπαρτα τα λίγα κτίρια που έμειναν όρθια -κάποια από τα οποία υπάρχουν ακόμη. Η διαδικασία που χρησιμοποιούσε ο Αϊβς για να παράγει έγχρωμες φωτογραφίες (με ξεχωριστά «σλάιντ» για κάθε χρώμα) έκανε τη λήψη αρκετά χρονοβόρα και, ως εκ τούτου, ακατάλληλη για απεικόνιση προσώπων ή αντικειμένων σε κίνηση.