Παραινέσεις Αλογοσκούφη

Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι το 2009 η ελληνική οικονομία μπήκε σε ύφεση, το τέλος της οποίας δεν είναι ορατό και πως η κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος επηρέασε την ελληνική οικονομία στην αχίλλειο πτέρνα της, δηλ. στο υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο συσσωρεύθηκε κυρίως στη δεκαετία του 1980.

Σε «γαλάζιο» κομματικό ακροατήριο επανεμφανίστηκε μετά από πάρα πολύ καιρό ο άλλοτε «τσάρος» της οικονομίας επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Εν μέσω της οικονομικής θύελλας, ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος στις 5 Οκτωβρίου 2009, λόγω και της μη επανεκλογής του στην Α΄ Αθηνών, ανέστειλε την κομματική του ιδιότητα, δηλώνοντας πως παραμένει ενεργός πολίτης στο πλαίσιο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, μίλησε σήμερα σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με θέμα: «Οικονομική κρίση – Επιπτώσεις και τρόποι αντιμετώπισης».

Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι το 2009 η ελληνική οικονομία μπήκε σε ύφεση, το τέλος της οποίας δεν είναι ορατό και πως η κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος επηρέασε την ελληνική οικονομία στην αχίλλειο πτέρνα της, δηλ. στο υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο συσσωρεύθηκε κυρίως στη δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, η οποία έως και το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης είχε εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις, μετατράπηκε από ευκαιρία σε πρόβλημα. Στο σημείο αυτό μίλησε για λάθη και παραλείψεις της οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας, πριν και μετά τη εισδοχή της στη ζώνη του ευρώ, αλλά και σε θεσμικές αδυναμίες της ίδιας της ευρωζώνης.

«Η επί δύο δεκαετίες ανεπαρκής, όπως αποδεικνύεται, προσαρμογή της Ελλάδας στις συνθήκες που απαιτεί η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ ασφαλώς συνετέλεσε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όπως συνετέλεσαν και οι κακοί χειρισμοί στα τέλη του 2009 και τις αρχές του 2010 που δημιούργησαν την κρίση εμπιστοσύνης», τόνισε και συμπλήρωσε: «Μια κρίση εμπιστοσύνης που ουσιαστικά απέκοψε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς χρηματαγορές και την οδήγησε στην προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αλλαγή στο μίγμα οικονομικής πολιτικής

Ο κ. Αλογοσκούφης εκτιμά ότι για να κερδίσει η Ελλάδα ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι που είναι απαραίτητο για την απρόσκοπτη αναχρηματοδότηση του υψηλού δημοσίου χρέους της, απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται σήμερα. «Το σημερινό μείγμα της οικονομικής πολιτικής, όπως έχει αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο Μνημόνιο για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, έχει ιδιαίτερες και προφανείς αδυναμίες» ανέφερε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι η Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία, χρειάζεται να ακολουθήσει για αρκετά χρόνια ένα εντατικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράλληλα υπογραμμίζει, ότι αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει πάνω στα θεμέλια που τέθηκαν και από τα δύο κόμματα εξουσίας μετά το 1990, για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας.

«Δεν χρειάζεται να ισοπεδώσουμε τα πάντα. Η στρατηγική της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όποτε εφαρμόσθηκε στα τελευταία είκοσι χρόνια, είχε θετικά αποτελέσματα»,
υποστήριξε και συνέχισε σε άλλο σημείο: «Προφανώς χρειάζεται να υπάρξει μεγάλη και διαρκής πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή. Η έλλειψη διάρκειας, και η χαλάρωση που συνόδευε τον εκλογικό κύκλο, ήταν τα δύο κυριότερα προβλήματα των προηγούμενων προσπαθειών για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Συμβουλές Αλογοσκούφη

Κατά τον άλλοτε τσάρο της οικονομίας, πρέπει να γίνουν τα εξής:

-Η γενικευμένη αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ιδίως της άμεσης φορολογίας και της φορολογίας των ακινήτων είναι αντιπαραγωγική

-Έμφαση στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος

-Ανάκτηση της εμπιστοσύνης των φορολογουμένων μέσω της σταθερότητας του συστήματος

-Μείωση των συντελεστών της άμεσης φορολογίας και των ακινήτων

-Ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της κρατικής σπατάλης, τόσο στην κεντρική κυβέρνηση, αλλά κυρίως στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς.

-Ένταση στη δημοσιονομική προσαρμογή

-Ριζικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπισθεί η γραφειοκρατία

Τα θετικά σημεία του μνημονίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του κ. Αλογοσκούφη, ότι «πολλά από αυτά που περιλαμβάνει το μνημόνιο είναι στη σωστή κατεύθυνση», αλλά διευκρινίζει, πως «χρειάζεται όμως μια συνεκτική και μαρκοχρόνια στρατηγική για την υλοποίησή τους, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα».

Ο κ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει ότι για να τεθούν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, στ μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας παιδείας, της υγείας και του κοινωνικού κράτους.

«Οι πόροι είναι περιορισμένοι, αλλά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια πιο αποτελεσματικής διαχείρισής τους», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως χρειάζεται «συνέχεια και συνέπεια», ενώ προειδοποίησε: «Η αναζήτηση ενός δήθεν νέου αναπτυξιακού προτύπου για τη χώρα δεν πρέπει να οδηγήσεσει σε παλινδρομήσεις και πειραματισμούς που ενισχύουν την αβεβαιότητα και δημιουργούν νέα προβλήματα για το μέλλον».

Σε πνεύμα συναίνεσης

Σε μια μετριοπαθή γραμμή, ο κ. Αλογοσκούφης υπογραμμίζει ότι η πορεία της οικονομίας σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από το κοινωνικό κλίμα και τις προσδοκίες όλων των παραγόντων που συμμετέχουν σε αυτήν.

«Σήμερα κυριαρχεί ο φόβος, η κοινωνική ένταση, τα κομματικά πάθη και οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά αρνητικές. Παρά το ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, με ένα άλλο μείγμα πολιτικής και με περισσότερη υπευθυνότητα από τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το κάναμε στο παρελθόν και μπορούμε να το κάνουμε και τώρα»,
ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk