Παπανδρέου – Σαρκοζί: Ραντεβού στην ομίχλη

«Σφίγγα» χαρακτήριζε τον πρόεδρο της ΕΕ, κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι το κυβερνητικό επιτελείο που συνοδεύει τον κ. Γ. Παπανδρέου, στις επαφές που είχε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Για ομιχλώδες τοπίο μιλούσαν έπειτα από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Νικολά Σαρκοζί. Ο πρόεδρος της Γαλλίας αντιμετώπισε θετικά τις ελληνικές θέσεις αλλά κατέστησε σαφές με τον τρόπο του ότι ο ισχυρός «παίκτης» αυτή τη στιγμή είναι η κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

«Σφίγγα» χαρακτήριζε τον πρόεδρο της ΕΕ, κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι το κυβερνητικό επιτελείο που συνοδεύει τον κ. Γ. Παπανδρέου, στις επαφές που είχε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Για ομιχλώδες τοπίο μιλούσαν έπειτα από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αντιμετώπισε θετικά τις ελληνικές θέσεις αλλά κατέστησε σαφές με τον τρόπο του ότι ο ισχυρός «παίκτης» αυτή τη στιγμή είναι η κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για δύο μεγάλα θέματα», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου έπειτα από τη συνάντηση του με τον κ. Σαρκοζί. «Το πρώτο ήταν οι επαναστατικές αλλαγές στη Βόρειο Αφρική και τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στη βια που βλέπουμε για να βοηθήσει στη διαδικασία του εκδημοκρατισμού και της ανασυγκρότησης των χωρών αυτών.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ευρωζώνης. Εχουμε κοινή προσέγγιση με τη Γαλλία σε πολλά θέματα», πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμα ότι τόσο ο γάλλος πρόεδρος όσο και ο γαλλικός λαός έχουν στηρίξει την Ελλάδα και τους ευχαρίστησε για αυτό. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει και είναι οπωσδήποτε δύσκολη και σκληρή», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Το ίδιο κλίμα μετέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του Mega. «Κανένας δεν ξέρει τι πολιτική απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Εμείς επιδιώκουμε λύση πακέτο, είμαστε ρεαλιστές και προσπαθούμε να χτίσουμε συμμαχίες προβάλλοντας το σχέδιο, την αξιοπιστία και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας», είπε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα δεν έχει σκοπό να μπλοκάρει μια απόφαση που δεν θα ικανοποιεί έστω κατ΄ ελάχιστον τα ελληνικά αιτήματα, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι μια λύση που δεν θα μας εμπεριέχει θα έχει επιπτώσεις σε όλους.

Ο στόχος της Ελλάδας είναι να σταλεί μήνυμα ότι μπορεί να βγει στις αγορές «και αυτό θα το επιδιώξουμε πάση θυσία». Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι προς το παρόν όλα είναι στον αέρα καθώς η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και γίνεται παράλληλα σε πολλά επίπεδα.

Την Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Λιβύη και στη συνέχεια στην άτυπη σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk