Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για το πολωτικό κλίμα

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι, εάν ο Πρωθυπουργός μπορεί να διαπραγματευτεί σήμερα, είναι γιατί η ΝΔ του άνοιξε το δρόμο για το καλό της χώρας.

Την ευθύνη της ρήξης και της πυροδότησης του πολωτικού κλίματος που τορπιλίζει την ελάχιστη συναίνεση στις διεκδικήσεις της χώρας στο πλαίσιο της ΕΕ επιρρίπτει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Οι επιθέσεις του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, προκάλεσαν οργή στην ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πλέον το μήνυμα είναι: μετωπική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό που έβαλε «φαρδιά -πλατιά» την υπογραφή του στο μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς αιφνιδιάστηκε αρνητικά όταν πληροφορήθηκε την επίθεση που του εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Κυρίαρχη είναι η άποψή του, όπως επεσήμανε και στο «Βήμα της Κυριακής», ότι βάση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας δεν μπορεί να υπάρξει, με ευθύνη του ίδιου του κ. Παπανδρέου.

Ετσι, το επόμενο διάστημα θα γενικευθεί η επίθεση από τον κ. Σαμαρά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, επενδύοντας στην περαιτέρω πολιτική και επικοινωνιακή αποδυνάμωσή του. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον το βασικό επιχείρημα της ΝΔ είναι πως δεν είναι αξιόπιστος ο κ. Παπανδρέου.

Μάλιστα, πολλά κορυφαία κομματικά στελέχη, έλεγαν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό, όταν τη μια μέρα ζητά συναίνεση, γίνεται η συνάντηση με τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου σε πολύ καλό κλίμα και την άλλη μέρα, ασκεί δριμεία επίθεση. «Δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς», σημείωναν. «Βάζουν φωτιά. Είναι ακατανόητο. Είναι προφανές ότι τορπιλίζει τη συναίνεση ο Πρωθυπουργός. Συναίνεση υπήρξε μόνο στα αυτονόητα, δηλ. για τα εργαλεία διαχείρισης του χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Βήματος».

Προειδοποίηση στον Παπανδρέου

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι, εάν ο Πρωθυπουργός μπορεί να διαπραγματευτεί σήμερα, είναι γιατί η ΝΔ του άνοιξε το δρόμο για το καλό της χώρας. «Πάντως, τον προειδοποιούμε, ότι δεν θα δεχθούμε να εμφανίσει ως ‘‘εθνική επιτυχία’’ και αποτέλεσμα ‘‘σκληρής διαπραγμάτευσης’’, την περαιτέρω…σκλήρυνση του μνημονίου με ‘‘κερασάκι’’ την επιμήκυνση», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

Η ΝΔ επιμένει ότι ο κ. Σαμαράς προωθεί αλλαγές στη διαχείριση του χρέους εδώ και μήνες, ενώ ο κ. Μιχελάκης ανέφερε για τον Πρωθυπουργό: «Λίγο αργά θυμήθηκε ο κ. Παπανδρέου να κάνει τον σκληρό, όταν για μήνες ήταν πειθήνιος και δεν διαπραγματευόταν το παραμικρό. Οταν ο κ. Σαμαράς προωθούσε τις θέσεις αυτές, στις οποίες σήμερα προσχωρεί ο κ. Παπανδρέου, τότε κατηγορούσε τον πρόεδρο της ΝΔ ως απομονωμένο στην Ευρώπη. Χαιρόμαστε, που ο κ. Παπανδρέου προσήλθε στις θέσεις αυτές».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk