Η φανέλα με το ζερό

Με αρσακειάδες μοιάζουν τη σήμερον οι παράγοντες του ποδοσφαίρου. Μικρόφωνα, ακροατήριο, κομψές δηλώσεις και νομότυπες καταγγελίες για ηχητικά ντοκουμέντα. Έχουν δεν έχουν περάσει έξι χρόνια από την επεισοδιακή συνεδρίαση κάποιου ανώτατου γηπεδικού οργάνου όταν ο κ. Αλέξης Κούγιας πιάστηκε στα χέρια με τον κ. Αχιλλέα Μπέο δι’ ασήμαντον αφορμή. Ο ποινικολόγος και κατά καιρούς πρόεδρος φανέλας ρώτησε τον διάσημο ποδοσφαιρικό παράγοντα ποια επαγγελματική ιδιότητα έχει. Η ευγενής στιχομυθία κατέληξε σε μπουνίδια, τα οποία οι δράστες αργότερα αρνήθηκαν

Η φανέλα με το ζερό | tovima.gr

Με αρσακειάδες μοιάζουν τη σήμερον οι παράγοντες του ποδοσφαίρου. Μικρόφωνα, ακροατήριο, κομψές δηλώσεις και νομότυπες καταγγελίες για ηχητικά ντοκουμέντα. Έχουν δεν έχουν περάσει έξι χρόνια από την επεισοδιακή συνεδρίαση κάποιου ανώτατου γηπεδικού οργάνου όταν ο κ. Αλέξης Κούγιας πιάστηκε στα χέρια με τον κ. Αχιλλέα Μπέο δι’ ασήμαντον αφορμή. Ο ποινικολόγος και κατά καιρούς πρόεδρος φανέλας ρώτησε τον διάσημο ποδοσφαιρικό παράγοντα ποια επαγγελματική ιδιότητα έχει. Η ευγενής στιχομυθία κατέληξε σε μπουνίδια, τα οποία οι δράστες αργότερα αρνήθηκαν – πλην όμως τα μαρτύρησε επισήμως ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος που παρίστατο στη συνεδρία ως πρόεδρος ΕΠΑΕ. Από την άνωθεν αφήγηση παραμένει αναπάντητο ένα ερώτημα: Ποια είναι η επαγγελματική ιδιότητα του κ. Μπέου; Πολύ συνοπτικά θα πούμε ότι επέστρεψε από την ξενιτιά, με αμερικανικό διαβατήριο, έχοντας δουλέψει στον χώρο της εστίασης. Στην ημεδαπή απασχολήθηκε σε νυχτερινά κέντρα.

Ο κ. Μπέος δήλωνε κάποτε «ένας απλός φίλαθλος», αλλά πάντα ήταν ανακατεμένος λίγο παραπάνω, συχνά με θεσμικό ρόλο. Είναι ο μεγάλος παράγων μικρομεσαίων ομάδων, όπως ο Πανιώνιος, ο Ηρακλής ή ο Ολυμπιακός Βόλου. Πήρε έναν χρεοκοπημένο Πανιώνιο από τον Δήμο Νέας Σμύρνης, ίδρυσε τον Νέο Πανιώνιο με πρόεδρο τον λαϊκό τενόρο Πανταζή και κατόπιν οδήγησε τη νέα ομάδα απευθείας στην Α’ Εθνική, χωρίς να αγωνιστεί σε χαμηλότερη κατηγορία. Τι συμπεραίνει κανείς από όλα αυτά; Ότι άνθρωποι σαν τον κ. Μπέο περιθάλπονται και γίνονται ανεκτοί από το ποδοσφαιρικό σύμπαν. Δεν μίλησε κανείς για την αμφισβητούμενη συμμετοχή του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα και αν μιλούσε θα έπρεπε να αναφερθεί στον προεδρεύοντα τραγουδιστή, ουχί στον «απλό φίλαθλο» που τα σχεδίασε όλα. Πέρα από τις παρεκτροπές θεσμικού τύπου, ο κ. Μπέος υπήρξε συχνά-πυκνά πρωταγωνιστής καβγάδων, στα λόγια και στα χέρια, καβγάδων που του στέρησαν δικαστικά το δικαίωμα εισόδου σε αγώνες.

Ουδείς έμεινε άναυδος με τις «κασέτες» του κ. Αλέξη Κούγια, με τις συνομιλίες που μπερδεύουν προέδρους με διαιτητές και χιλιάρικα. Ουδείς, πλην του ίδιου του κ. Μπέου που κελαηδάει στις κασέτες. Τι είπε λοιπόν ο πολυπράγμων για να αντικρούσει τις κατηγορίες; «Αναρωτιέμαι σε τι κόσμο μεγαλώνω τα παιδιά μου». Δεν τον πείραξε η κατηγορία για δωροδοκία την οποία του φορτώνουν, τον πείραξε που ηχογραφήθηκαν τα τηλεφωνήματα από κάποιον που δεν είχε τη δική του μπέσα: ήσαν φίλοι με τον κ. Νίκο Πατέρα και δεν είναι καθόλου μα καθόλου σωστό να γίνονται σπιουνιές μεταξύ «ανθρώπων αρσενικών». Είπε και κάτι άλλο για να τιμήσει την προσωπική του ιστορία: Δεν θα γίνει εκείνος ρουφιάνος με αφορμή όλα τα ψεύδη για στημένα παιχνίδια. Ως απάντηση στις κατηγορίες ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τον κ. Πατέρα ως υποκλοπέα και τον κ. Κούγια ως συνεργό.

Δεν ξέρουμε πόσοι φίλαθλοι καταριούνται όλο αυτό το σαθρό σύστημα, πόσοι αναθεματίζουν τους δολοπλόκους προέδρους ή τους λαδωμένους διαιτητές. Δεν ξέρουμε και δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό όμως που ενδιαφέρει κάθε φορολογούμενο είναι πότε θα σταματήσει η χρηματοδότηση του βόθρου με δημόσιο χρήμα.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk