ΕΚΤ- Επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο εκτροπής του πληθωρισμού

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού επιτοκίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ στην σημερινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στη μηνιαία έκθεση για τη νομισματικής πολιτική η ΕΚΤ σημειώνει ότι απαιτείται «έντονη επαγρύπνηση» για τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων καθώς τον περασμένο μήνα ο τιμάριθμος «έτρεξε» με ρυθμό 2,4% στην ευρωζώνη ξεπερνώντας το «όριο επιφυλακής» του 2% που έχει θέσει η Φραγκφούρτη.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να δράσει με αποφασιστικότητα την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ανοδικές πιέσεις δεν θα επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα την τιμαριθμική σταθερότητα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Για το σύνολο του τρέχοντος έτους η ΕΚΤ προβλέπει ότι πληθωρισμός θα περιοριστεί κάτω από το 2%. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η άνοδος των τιμών των καυσίμων και των βασικών διατροφικών ειδών θα συνεχίσουν να αποτελούν παράγοντες αποσταθεροποίησης των τιμών ενώ και η αύξηση των έμμεσων φόρων στην ευρωζώνη «θα συνεχίσει να ασκεί ανοδικές πιέσεις» στις τελικές τιμές καταναλωτή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk