Πρόσθετα σημαντικά εμπόδια στην πορεία επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές συνεπάγεται, σύμφωνα με την Alpha Bank, η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας του δημοσίου από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Όπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας, η παρέμβαση αυτή δυσκολεύει την προσπάθεια για συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος για την προώθηση και ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής και για την ουσιαστική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο.

Οι οικονομολόγοι της Alpha Bank τονίζουν ότι η υποβάθμιση ήλθε σε μία περίοδο κατά την οποία υπήρχε αισιοδοξία για την πορεία της χώρας, που πήγαζε από τα εξής:

α) Τη θετική εκτίμηση της Τρόικα (της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων
της Ελλάδος,

β) Την προοπτική υλοποίησης ενός σημαντικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έως το 2015 και

γ) Την προοπτική επιμηκύνσεως του δανείου των € 110 δις για την Ελλάδα με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου αυτού του δανείου.

Η Alpha Bank σημειώνει ότι οι αγορές είχαν εκτιμήσει τα παραπάνω και για το λόγο αυτό τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών και τα CDSs είχαν μειωθεί σημαντικά.

Επιπλέον, το δημόσιο είχε προχωρήσει σε τακτικές ανά μήνα εκδόσεις 3μηνων και 6μηνων ΕΓΕΔ με πτωτικό επιτόκιο.

Μικρή η επιρροή στη ρευστότητα

«Οι υποβαθμίσεις του ελληνικού δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών δεν επηρεάζουν παρά οριακά την πρόσβαση των τραπεζών στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω των ειδικών κανόνων που ισχύουν για την αποδοχή εγγυήσεων από την ΕΚΤ σε αντάλλαγμα της προσφερόμενης ρευστότητας» σημειώνει η Alpha Bank στην ανάλυσή της.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου παραμένει το μόνο εργαλείο επαναφοράς των κρατικών ομολόγων σε υψηλότερες διαβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να επανέλθει στις αγορές, και έτσι να ομαλοποιηθεί και η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, και κατ’ επέκταση της πελατείας τους.

Οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν ότι «η δυνατότητα επίτευξης των συγκεκριμένων στόχων και εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση παραμένει ακέραια, εξαρτώμενη κυρίως από τις δικές μας δυνάμεις».

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό έργο να πραγματοποιήσει για να επιτύχει την έξοδό της από την κρίση.

«Στο έργο αυτό μπορεί να συμβάλουν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ-27 στις 24/25 Μαρτίου 2011 για την επιμήκυνση της αποπληρωμής και την ενδεχόμενη μείωση του επιτοκίου δανεισμού του δανείου των €110 δισ.» σημειώνουν σχετικά.