Το περίφημο ταξίδι της συνεχίζει η έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που από τις 20 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου 2011 θα παρουσιάζεται στο μουσείο της Ποντγκόριτσα, στο Μαυροβούνιο.

Την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα ώστε να συγκροτηθεί τριμελής εκτιμητική επιτροπή που θα καθορίσει την οικονομική αξία του έργου, προκειμένου να ασφαλισθεί για τη μεταφορά του. Η 11χρονη Αθηναία, που βρέθηκε στον ομαδικό τάφο του λοιμού του 430 π.Χ. στον Κεραμεικό, πήρε το όνομά της από τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την ανάπλαση του προσώπου της, ενώ η «περίπτωσή» της έχει τραβήξει και τα διεθνή βλέμματα.

«Πώς ήταν η μορφή του μέσου αρχαίου Έλληνα, ήταν 11 χρονών και ξαναζεί έπειτα από δυόμισι χιλιάδες χρόνια» αναφέρει η επιστημονική ιστοσελίδα Scientific American που αναφέρεται και στον Μανώλη Παπαγρηγοράκη, καθηγητή οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ψυχή της ιδέας της ανασύστασης του προσώπου της 11χρονης Αθηναίας.

«Η αναβίωση του προσώπου του κοριτσιού, όχι μόνο θα ήταν ευκαιρία για να δούμε μια αρχαία Αθηναία που έπαιζε στους πρόποδες της Ακρόπολης, όταν οι Αθηναίοι δημιουργούσαν τον Παρθενώνα, αλλά επιθυμούσε με την ‘επιστροφή της’ να στείλει ηχηρό μήνυμα στον κόσμο και στους ηγέτες του» είχε αναφέρει ο καθηγητής Παπαγρηγοράκης.

Η Μύρτις, εκτός από το να δείξει το πρόσωπο της αρχαίας Ελληνίδας, παρουσιάζεται για να περάσει και το δικό της κοινωνικό μήνυμα:

«Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά το θάνατό μου ελπίζω ότι το μήνυμά μου θα επηρεάσει και θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν και να κάνουν πραγματικότητα τους στόχους της χιλιετίας της ανάπτυξης. Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση, ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως, εσείς οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, έχετε όλα τα μέσα για να προλαμβάνετε και να θεραπεύετε ασθένειες».

Ο φονικός λοιμός της αρχαίας Αθήνας κόστισε τη ζωή σε 50 χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ο Αθηναίος πολιτικός Περικλής.

Ο ομαδικός τάφος που βρέθηκε στην συμβολή των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού αποδεικνύει πως ο λοιμός που χτύπησε την Αθήνα κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου ήταν ένα αδιάσειστο ιστορικό γεγονός. Ο τυφοειδής πυρετός που αποδεκάτισε την Αθήνα αναγνωρίστηκε μετά από αναλύσεις στα δόντια των νεκρών.

Η Μύρτις παρουσιάζεται μέχρι της 13 Μαρτίου στο κοινό της Θεσσαλονίκης, ενώ η μεταφορά της στο Μαυροβούνιο είναι μια από τις ελάχιστες φορές που ανθρωπολογικό υλικό βγαίνει εκτός Ελλάδος.