Τη «Μουσική Ελλάδα της Διασποράς» τιμά η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής με μια συναυλία την προσεχή Κυριακή, 13 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στις 20.30).

Τέσσερις έλληνες συνθέτες που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Μηνάς Μπορμπουδάκης (Γερμανία), ο Τζον Ψάθας (Νέα Ζηλανδία), ο Κωνσταντίνος Καραβασίλης (Καναδάς) και ο Χρήστος Χατζής (Καναδάς) εκπροσωπούνται στη συναυλία μέσα από ισάριθμα έργα, το καθένα από τα οποία προσεγγίζει με τρόπο προσωπικό το ζήτημα της σχέσης των εθνικών καταβολών με τη διεθνή μουσική γλώσσα.

Η συναυλία, τη μουσική διεύθυνση της οποίας έχει ο μόνιμος αρχιμουσικός της Καμεράτας Αλέξανδρος Μυράτ, εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου «Μετατροπίες» που έχει σκοπό να προτείνει στο κοινό ποικίλους, εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι το «Σ – Κασσιόπεια» για σόλο κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων του Μηνά Μπορμπουδάκη, μια βραβευμένη δημιουργία του 2001 η οποία εν προκειμένω θα παρουσιαστεί με σολίστ τον Δημήτρη Δεσύλλα στα κρουστά αλλά και το «Djinn», κοντσέρτο για σόλο μαρίμπα και ορχήστρα εγχόρδων του Τζον Ψάθα. Γιος Ελλήνων μεταναστών που έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία στη δεκαετία του’ 60 ο συνθέτης, θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς της ελληνικής διασποράς.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει επίσης το «Message in a bottle» για ορχήστρα εγχόρδων του νεαρού Κωνσταντίνου Καραβασίλη ο οποίος γεννήθηκε το 1979 στο Τορόντο και είναι γόνος οικογένειας μουσικών από το Πυθαγόρειο της Σάμου, καθώς και το «Arabesque» για σόλο βιολί, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων του Χρήστου Χατζή που θα παρουσιαστεί με τη συμμετοχή του Γιώργου Παναγιωτίδη (βιολί) και του Τάσου Πάππα (πιάνο). Πρόκειται για έργο αυτοβιογραφικό του 57χρονου συνθέτη που κατάγεται από τον Βόλο και ζει από το 1985 στο Τορόντο όπου έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 από το γυναικείο σύνολο εγχόρδων «La Pieta» στο οποίο είναι και αφιερωμένο.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας (στις 19.00), οι συνθέτες Μηνάς Μπορμπουδάκης και Χρήστος Χατζής, ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ και ο μουσικολόγος Ηλίας Γιαννόπουλος παρουσιάζουν και σχολιάζουν τα έργα της συναυλίας στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».