Βρετανική έμπνευση στη Θεσσαλονίκη

Ενας από τους σημαντικότερους νέους βρετανούς καλλιτέχνες παρουσιάζει σε δύο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης μία σειρά από έργα, ειδικά σχεδιασμένα για την πόλη.

Ενας από τους σημαντικότερους νέους βρετανούς καλλιτέχνες παρουσιάζει σε δύο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης μία σειρά από έργα, ειδικά σχεδιασμένα για την πόλη.

«Στην Πραγματικότητα Τώρα / Now For Reality» είναι ο τίτλος της παρουσίασης την οποία ο Μαρκ Τίτσνερ, καλεσμένος από το Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, συνδυάζει με μία ενδιαφέρουσα σειρά ομιλιών.

Με μία υποψηφιότητα για το Βραβείο Τέρνερ του 2006 – το σημαντικότερο βρετανικό βραβείο σύγχρονης τέχνης -, πληθώρα ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε Λονδίνο, Λος Αντζελες, Μαδρίτη, Βερολίνο αλλά και στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας (2007) ο καλλιτέχνης δημιουργεί μία προσωπική γλώσσα, αφήνοντας ταυτόχρονα τον θεατή να αποφασίσει τον τρόπο «ανάγνωσής» της.

«Βασικό χαρακτηριστικό του προβληματισμού του και μόνιμο γνώρισμα της δουλειάς του είναι η διαπραγμάτευση της σχέσης καλλιτεχνικού έργου και θεατή. Σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετική πρακτική, ο Titchner πειραματίζεται αλλά και πραγματώνει μια βήμα-βήμα διαδραστική σχέση με τον θεατή» όπως αναφέρει και η υπεύθυνη καλλιτεχνικού συντονισμού, Αρτεμις Ποταμιάνου.

Το καλλιτεχνικό γεγονός, πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του ΜΜΣΤ και του ΜΙΕΤ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δικτύου χώρων σε κεντρικά σημεία της πόλης όπου παρουσιάζονται ειδικά σχεδιασμένα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.

Οσον αφορά ειδικότερα τον Μαρκ Τίτσνερ, θα επανέλθει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2012, με μια έκθεση σχεδιασμένη ειδικά για το Μουσείο, σε επιμέλεια της Αρτεμης Ποταμιάνου.

Πρόγραμμα δράσεων:

Πέμπτη, 10/03, 18.00, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Γνωριμία με τον καλλιτέχνη και το έργο του
Ομιλία στο Αμφιθέατρο του ΜΜΣΤ
«Attention and Habituation»
Εγκαίνια του έργου -εγκατάσταση με 10 βίντεο, φτιαγμένη ειδικά για το Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Παρασκευή, 11/03, 20.00, Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11)

«My life in words»

Ομιλία του καλλιτέχνη γύρω από τη χρήση κειμένου στη δουλειά του.

«The Last Ten Years»

Πρώτη προβολή του βίντεο στην πρόσοψη του Βιβλιοπωλείου
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο βίντεο του καλλιτέχνη, που αναφέρεται στην παγκόσμια ιστορία των τελευταίων 10 ετών. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι στην Γκαλερί Vilma Gold του Λονδίνου. (Ευγενική παραχώρηση:
Vilma Gold London)

Το έργο θα προβάλλεται ως τις 29/04, κάθε βράδυ, εκτός Σαββάτου και Κυριακής

Σάββατο, 12/03, 13.00, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Project Space

«Why are we what we are rather than what we’re not?»
Ομιλία του καλλιτέχνη με θέμα την επιρροή της αισθητικής και της γλώσσας των μίντια στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας

«Στην Πραγματικότητα Τώρα / Now For Reality»
Μπάνερ, έργο του καλλιτέχνη φτιαγμένο ειδικά για τη Θεσσαλονίκη σε δύο εκδοχές, το οποίο θα αναρτηθεί:

– στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Πλατεία ΧΑΝΘ, 10/03 ως 30/04),

– στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11, 10/03 ως 30/04)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk