ΠΑΡΙΣΙ

Κλεμμένα κοσμήματα αξίας 18 εκατομμυρίων ευρώ ανακάλυψε η γαλλική αστυνομία στην αποχέτευση ενός σπιτιού σε προάστιο του Παρισιού. Τα κοσμήματα, 19 δαχτυλίδια και τρία ζευγάρια σκουλαρίκια ήταν κρυμμένα σε μια πλαστική θήκη που και αυτή είχε καλυφθεί με μπετόν και αποτελούσαν μέρος των κλοπιμαίων από το φημισμένο κοσμηματοπωλείο «Harry Winston».

Η ληστεία στο κοσμηματοπωλείο της λεωφόρου Μοντέν που εξυπηρετεί μεταξύ άλλων γαλαζοαίματους και αστέρες του κινηματογράφου είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2008 και ήταν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών.

Την ημέρα της ληστείας τέσσερις οπλισμένοι άντρες είχαν εισβάλει στο κατάστημα, οι δύο από αυτούς μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες εισέβαλαν στο κατάστημα κοντά στο προεδρικό μέγαρο και φεύγοντας πήραν σχεδόν όλα του τα κοσμήματα, συνολικής αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δράστες μιλούσαν γαλλικά και άλλη μια γλώσσα, έμοιαζαν να έχουν καλή πληροφόρηση για το πώς να κινηθούν και ήξεραν και τα ονόματα ορισμένων μελών του προσωπικού.

Έκτοτε η γαλλική αστυνομία είχε συλλάβει και ανακρίνει 25 άτομα σε σχέση με τη ληστεία. Τελικά ασκήθηκαν κατηγορίες σε εννέα άτομα, σε ένα από τα οποία ανήκε και το σπίτι όπου βρέθηκαν τα κλοπιμαία. Μάλιστα ο εγκέφαλος της τολμηρής ληστείας φέρεται να είχε ήδη καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς στο σπίτι του είχαν βρεθεί κοσμήματα αξίας 760.000 ευρώ.