«Λιβυκός» πυρετός στο ΝΑΤΟ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις διεξάγονται τις τελευταίες ώρες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης ανθρωπιστικής ή στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη. Οπως πληροφορείται το «Βήμα», οι Σύμμαχοι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που διεξάγεται το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις διεξάγονται τις τελευταίες ώρες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης ανθρωπιστικής ή στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη. Οπως πληροφορείται το «Βήμα», οι Σύμμαχοι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που διεξάγεται το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και δημοσίως όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Συμμαχίας αλλά και πολλά κράτη – μέλη επιμένουν ότι για την ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας απαιτείται εξουσιοδότησης μέσω ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καμία επιλογή δεν αποσύρεται από το τραπέζι.

Τί σημαίνει αυτό; Πηγές της Συμμαχίας που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος τόνισαν ότι στο παρελθόν το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει δράση ακόμη και όταν δεν υπήρξε ξεκάθαρη εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ανέφεραν μάλιστα χαρακτηριστικά την περίπτωση των αεροπορικών επιχειρήσεων εναντίον της Σερβίας στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου το 1999, όπου αν και δεν υπήρξε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μία «συμμαχία των προθύμων», υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, προχώρησαν στους βομβαρδισμούς.

Σε δηλώσεις του σε ομάδα δημοσιογράφων από τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επέμεινε ότι η εξουσιοδότηση των Ηνωμένων Εθνών είναι απαραίτητη. Ωστόσο, στις δηλώσεις του αυτές πρόσθεσε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έχει ευθύνη για την προστασία των πολιτών του βάσει του Διεθνούς Δικαίου, χρησιμοποιώντας τον όρο «responsibility to protect» που καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1990 για να δικαιολογηθούν ανθρωπιστικές επεμβάσεις όπως αυτή στο Κοσσυφοπέδιο. Τόνισε επίσης ότι το πρόσφατο Ψήφισμα 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αναφέρει πουθενά τη χρήση στρατιωτικών μέσων αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο ΟΗΕ θα μείνει άπραγος μπροστά στη συνέχιση της σημερινής κατάστασης στη Λιβύη.

Υψηλόβαθμοι νατοϊκοί αξιωματούχοι χαρακτήριζαν το θέμα της «νομικής βάσης» στην οποία θα μπορούσε να βασιστεί μία επιχείρηση ως ζήτημα «εξαιρετικά σημαντικό». Αυτός είναι ένας από τους όρους για την ανάληψη δράσης από το ΝΑΤΟ και συμπληρώνεται από την υποστήριξη περιφερειακών δρώντων (όπως η ΕΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ενωση) αλλά και από την εμφάνιση εκείνων των ξεκάθαρων αναγκών που να δικαιολογούν την ανάληψη δράσης. Το θέμα της Λιβύης κυριάρχησε και στην τελευταία, πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας, πολύωρη συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, την Τετάρτη το πρωϊ. Αποφασίστηκε μάλιστα να μεταβεί στο Κάιρο ο αναπληρωτής ΓΓ για Πολιτικές Υποθέσεις για συνομιλίες με τον Αραβικό Σύνδεσμο ώστε να προετοιμαστεί καταλλήλως το πολιτικό περιβάλλον εφόσον απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η μόνη δραστηριότητα που διεξάγεται από το ΝΑΤΟ είναι η εναέρια 24ωρη επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης με τη χρήση αεροσκαφών AWACS. Ωστόσο, οι πολιτικοί και στρατιωτικοί σχεδιαστές του ΝΑΤΟ έχουν στο τραπέζι τρεις επιλογές:

1. Τη συνδρομή της Συμμαχίας στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως τρόφιμα, εκκένωση ευρωπαίων ή άλλων πολιτών από τη Λιβύη.

2. Την επιτήρηση ή την επιβολή εμπάργκο όπλων (αν και κάθε περίπτωση έχει διαφορετική νομική βάση).

3. Την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone).

Η τρίτη επιλογή θεωρείται η πλέον περίπλοκη. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη πολιτική απόφαση ώστε να αρχίσει οποιοσδήποτε επιχειρησιακός σχεδιασμός. Νατοϊκές πηγές επεσήμαιναν στο «Βήμα» ότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες με ιδιαίτερες ευαισθησίες, κάτι που περιπλέκει τη λήψη αποφάσεων. Ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν απολύτως ξεκάθαρη θέση στο θέμα καθώς φαίνεται να υπάρχει μία διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Στέητ Ντιπάρτμεντ που διάκειται πιο θετικά στην ανάληψη δράσης και στο Πεντάγωνο όπου επικρατούν πιο συντηρητικές φωνές. Αυτό συμβαίνει διότι η ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας δεν θέλει το άνοιγμα νέου μετώπου ενώ εκτιμά ότι ακόμη και η απόφαση για επιβολή no-fly zone είναι δύσκολη και δεν θα περιοριστεί σε αυτό – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.

Κάθετα αντίθετη σε οποιασδήποτε μορφής επέμβασης εμφανίζεται η Τουρκία, η οποία φέρεται να έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να προβάλει ακόμη και βέτο σε μία απόφαση επέμβασης ή επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Η Αγκυρα θεωρεί ότι μία νατοϊκή επιχείρηση θα κάνει κακό στις σχέσεις του ΝΑΤΟ και της Δύσης με τους μουσουλμάνους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk