Κανταφικές δυνάμεις σε Ζαουίγια- Ρας Λανούφ

Δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι κατέλαβαν το κέντρο της πόλης Ζαουίγια, μετέδωσε το αλ – Τζαζίρα προσθέτοντας ότι ένας στρατηγός και ένας συνταγματάρχης του καθεστώτος ήταν ανάμεσα στους 40 νεκρούς των συγκρούσεων στην πόλη που απέχει 50 χλμ από την πρωτεύουσα.

ΤΡΙΠΟΛΗ

Δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι κατέλαβαν το κέντρο της πόλης Ζαουίγια, μετέδωσε το αλ – Τζαζίρα προσθέτοντας ότι ένας στρατηγός και ένας συνταγματάρχης του καθεστώτος ήταν ανάμεσα στους 40 νεκρούς των συγκρούσεων στην πόλη που απέχει 50 χλμ από την πρωτεύουσα.

Μια τεράστια έκρηξη ακούστηκε σήμερα το απόγευμα κοντά σε διυλιστήριο που βρίσκεται στα περίχωρα του λιμανιού Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο του οποίου έχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Από το σημείο της έκρηξης αναδύονταν φλόγες ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων, σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές.
Ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το διυλιστήριο του Ρας Λανούφ, στο οποίο μαίνονται σφοδρές μάχες.

Το αεροσκάφος πέταξε χαμηλά προτού ανοίξει πυρ μεταξύ του διυλιστηρίου και της μεσογειακής ακτής. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν από την επιδρομή έχουν προκληθεί θύματα ή ζημιές.

Παράλληλα πολλοί αντικαθεστωτικοί με δεκάδες οχήματα αναδιπλώνονται αυτήν την ώρα προς το Ρας Λανούφ αφού δέχθηκαν πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα.

Προερχόμενοι από τα δυτικά, οι αντικαθεστωτικοί άρχισαν να αναδιπλώνονται έπειτα από πολλές ώρες που σφυροκοπιούνταν από το πυροβολικό των δυνάμεων που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι και δέχθηκαν τρεις αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων δυτικά του Ρας Λανούφ.

Οι αντικαθεστωτικοί φαινόταν λίγο νωρίτερα ότι κέρδιζαν έδαφος, αφού είχαν ρίξει περίπου 50 ρουκέτες. Ωστόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν περίπου δέκα οβίδες και οι αντικαθεστωτικοί αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν προς
τα ανατολικά, το οποίο δείχνει ότι η γραμμή του μετώπου προσεγγίζει όλο και περισσότερο το Ρας Λανούφ.

Η λιβυκή κυβέρνηση και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοεπιρρίπτουν σήμερα την ευθύνη για την ανατίναξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έπληξαν πετρελαιαγωγό που καταλήγει στο Ελ Σιντέρ και έρριξαν βόμβες σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στην περιοχή του Ρας Λανούφ.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης επέρριψε την ευθύνη για την έκρηξη κοντά στο Ρας Λανούφ σε «υποστηριζόμενα από την Αλ Κάιντα» ένοπλα στοιχεία, τα οποία ανατίναξαν δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου την ώρα που οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι προήλαυναν προς το Ρας Λανούφ.

Την ίδια ώρα ένας αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη κατηγορούσε τον Καντάφι ότι παίζει «βρώμικο παιγνίδι» πλήττοντας τους πετρελαιαγωγούς.

Τρεις όροι από το ΝΑΤΟ

Οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνυπάρχουν τρεις θεμελιώδεις αρχές προκειμένου η Βορειοατλαντική Συμμαχία να εξετάσει την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη, όπως ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Οι αντιδράσεις του ΝΑΤΟ παρακολουθούνται στενά μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Λιβύη, καθώς η αντιπολίτευση της χώρας ζητά να υπάρξει διεθνής παρέμβαση προκειμένου να καθηλωθούν στο έδαφος οι αεροπορικές δυνάμεις που ελέγχει ο Μουάμαρ Καντάφι.

Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ αναμένεται ότι θα συζητήσουν το θέμα στη σύνοδο που θα έχουν αύριο Πέμπτη.

Ενόψει της συνάντησης αυτής, διπλωμάτες από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ είπαν ότι η Συμμαχία έχει θέσει τρεις αρχές οι οποίες θα διέπουν τις ενέργειές της: την «προφανή ανάγκη» για παρέμβαση, τη «σαφή νομική βάση» και τη «σταθερή τοπική υποστήριξη».

Η «σαφής νομική βάση» θεωρείται ότι αφορά τη ρητή υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Ως «σταθερή τοπική υποστήριξη» οι διπλωμάτες εννοούν ότι η πλειοψηφία των χωρών και των οργανώσεων της περιοχής – – αλλά όχι απαραιτήτως όλες από αυτές – – θα στηρίζουν ρητά τις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει ήδη ζητήσει από τους στρατιωτικούς διοικητές να καταρτίσουν σχέδια για πιθανές επιχειρήσεις. Οι υπουργοί Αμυνας αναμένεται ότι θα συζητήσουν τα σχέδια αυτά και, εφόσον χρειαστεί, θα ζητήσουν πιο λεπτομερείς
μελέτες για κάποια από αυτά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk