Οι δικαστές κατεβαίνουν στο δρόμο

Με τρίωρη αποχή, από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι, θα διαμαρτυρηθούν την Πέμπτη αρεοπαγίτες και αντεισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου για μισθολογικά και ασφαλιστικά τους ζητήματα.

Με τρίωρη αποχή, από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι, θα διαμαρτυρηθούν την Πέμπτη αρεοπαγίτες και αντεισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου για μισθολογικά και ασφαλιστικά τους ζητήματα. Τα μέλη του ανώτατου δικαστηρίου μελετούν μάλιστα το ενδεχόμενου να κατέβουν με τις δικαστικές τηβέννους στα Προπύλαια του Αρείου Πάγου, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, όπου έχει προγραμματιστεί η πανελλαδική και πανδικαστική συγκέντρωση με απόφαση και των πέντε δικαστικών Ενώσεων της χώρας, οι οποίες διαμαρτύρονται για την επιχειρούμενη, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, «υπαλληλοποίηση και υποβάθμιση της Δικαιοσύνης». Στις άλλες πόλεις της χώρας οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στα κατά τόπους δικαστήρια.

Το θέμα, πάντως, φαίνεται να έχει προκαλέσει και ενδοκυβερνητική κόντρα, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης με δηλώσεις του φαίνεται ότι διαφοροποιείται από τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε και ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που επικροτεί τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης. Η αντίδραση ολόκληρου του δικαστικού Σώματος στις αποφάσεις της κυβέρνησης για το μισθολογικό και το ασφαλιστικό του κλάδου είναι έντονη και οι δικαστές απαιτούν:

– Την κατάργηση της διάταξης με την οποία οι νεοεισερχόμενοι δικαστικοί λειτουργοί εντάσσονται στο ΙΚΑ.

– Τον σεβασμό της συνταγματικής επιταγής για Ειδικό Μισθολόγιο, κατοχύρωση των συντάξεων και ισοτιμία των τριών λειτουργιών του κράτους.

– Την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων.

Με μια καυστική ανακοίνωση και οι πέντε Ενώσεις επιτίθενται κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι αγνοεί συνειδητά πως «ο θεσμικός ρόλος των τριών λειτουργιών του κράτους πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα, την συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία του δικαστή».

Καταγγέλλουν επίσης ότι «το πλαίσιο λειτουργίας των οργάνων του κράτους δεν μπορεί να είναι αντικείμενο περιστασιακών και εξωθεσμικών διαδικασιών ή διαβουλεύσεων».

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk