Ο συμβιβασμός της «Υπατίας»

Εληξε το απόγευμα της Τετάρτης, ύστερα από 44 ημέρες η απεργία πείνας των 287 μεταναστών – εκ των οποίων οι 237 ήσαν στην Αθήνα και οι 50 στη Θεσσαλονίκη. Στο μέγαρο Υπατία οι απεργοί μετανάστες, όσοι τουλάχιστον δεν είχαν μεταφερθεί εν τω μεταξύ σε κάποιο νοσοκομείο, ξέσπασαν σε ενθουσιώδη συνθήματα και πανηγυρισμούς όταν ο εκπρόσωπός τους κ. Αμπντούλ Χάτζι, ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκαν τελικά τις προτάσεις της κυβέρνησης και αποφάσισαν να σταματήσουν την απεργία, που είχε φέρει πολλούς από αυτούς σε οριακό σημείο όσον αφορά στην υγεία τους. «Ο αγώνας μας δικαιώθηκε. Η νίκη μας είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και ευχαριστούμε θερμά την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύη και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν και ιδιαίτερα τους γιατρούς, που μας παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση», δήλωσε ο κ. Χάτζι.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη», ο κ. Πέτρος Γιώτης, δήλωσε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης ικανοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας και αποδεικνύει ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός, που δεν δίνεται. Αποδεικνύει ακόμα ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν είναι ανίκητη και ότι ο αγώνας των 300 ανοίγει ένα νέο δρόμο ελπίδας. Γι’ αυτή τη νίκη πρέπει να είναι περήφανη και η ελληνική εργατική τάξη».

Η σύσκεψη στη ΓΣΕΕ

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο κτίριο της ΓΣΕΕ στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσής, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, η υφυπουργός Εργασίας κυρία Αννα Νταλάρα, εκπρόσωποι των απεργών και της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

«Προχωρήσαμε στην τελική διευκρίνηση όλων όσων συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και όσων δημόσια έχουμε διατυπώσει, ως κυβέρνηση, από την αρχή της απεργίας πείνας με την κατάληψη της Νομικής. Εξηγήσαμε στους απεργούς πείνας ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και ότι έχει εξαντληθεί η φέρουσα ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας μας για να δεχθεί επιπλέον αριθμό μεταναστών», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης αμέσως μετά τη συνάντηση.

Από την πλευρά της η κυρία Νταλάρα τόνισε ότι «μέλημά μας ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με παράλληλη εφαρμογή των νόμων. Προτείναμε λύση ασφάλειας για όλους τους πολίτες, Ελληνες και ξένους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναστολή απομάκρυνσης, τη δυνατότητα ανανέωσης του καθεστώτος ανοχής, τη δυνατότητα μετακίνησης, τη μείωση των ενσήμων, στην οποία ήδη έχει προχωρήσει το υπουργείο μας, καθώς και ρυθμίσεις για όσους έχουν εκπέσει της νομιμότητας».

Ο κ. Λοβέρδος, υπογράμμισε ότι «για την κυβέρνηση η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και αδιαπραγμάτευτη. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε κάθε έναν απεργό πείνας, που έχει ανάγκη να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε θύματα».

Οι προτάσεις που αποδέχτηκαν οι απεργοί της Υπατίας

Οι 300 θα μπορούν να εξασφαλίσουν κατ’ άτομο ειδική απόφαση αναβολής απέλασης με ισχύ έξι μηνών η οποία θα μπορεί να ανανεώνεται επ’ αόριστον. Προϋπόθεση για την εξασφάλιση αυτής της ειδικής άδειας είναι η καταγραφή και η ταυτοποίηση. Η διαδικασία ανανέωσης δεν είναι αυτόματη, αλλά προϋποθέτει σχετική απόφαση των αστυνομικών αρχών και εξατομικευμένη κρίση για κάθε μετανάστη ο οποίος υποβάλει αίτηση.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα στους 300 αφού έχουν εξασφαλίσει την ειδική άδεια να ταξιδεύουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ολοι οι μετανάστες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση νομιμοποίησης εφόσον έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο από τον νόμο χρονικό διάστημα. Μέχρι τώρα το διάστημα αυτό ήταν 12 χρόνια, αλλά τώρα η πολιτική ηγεσία προσανατολίζεται προς τη μείωση στα 8 χρόνια. Και σ΄ αυτή την περίπτωση η άδεια παραμονής δεν χορηγείται αυτόματα, αλλά προϋποθέτει εξατομικευμένη κρίση και απόφαση των αρμοδίων αρχών.

Ακόμα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο με κοινή υπουργική απόφαση να επιτρέψει σε όλους τους μετανάστες που είναι κάτοχοι άδειας παραμονής και έχουν σταθερό εργοδότη να μπορούν να την ανανεώνουν με 120 ένσημα τον χρόνο και όχι με 200 που απαιτούνται σήμερα. Όσοι δε απασχολούνται σε πολλαπλούς εργοδότες αντί για 150 θα μπορούν να ανανεώνουν την άδειά τους και αυτοί με 120 ένσημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετανάστες ζητούσαν νομιμοποίηση για όλους τους μετανάστες, αλλά τελικά υποχώρησαν και δέχτηκαν το ειδικό καθεστώς επ αόριστο ανοχής μόνο για όσους συμμετείχαν στην απεργία πείνας.
Προς το παρόν οι απεργοί μετανάστες παραμένουν στο μέγαρο Υπατία. Οσοι από αυτούς χρειαστεί θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι θα αρχίσουν σιγά – σιγά την επανασίτιση και θα αναχωρήσουν εντός των ημερών για τις πόλεις όπου κατοικούν.

Θεσσαλονίκη

Πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι με μέλι σταμάτησαν την απεργία πείνας και οι 50 μετανάστες που φιλοξενούνταν στο εργατικό κέντρο της πόλης. Οπως δήλωσε η κυρία Σεραφία Καλαμίτσου, μία από τις εθελόντριες ιατρούς που τους παρακολουθούσαν η διαδικασία επανασίτισης θα είναι δύσκολη και θα γίνει σταδιακά. «Σήμερα το βράδυ θα φάνε μόνο μία βραστή πατάτα και αύριο σούπα». Οι μετανάστες θα παραμείνουν στο κέντρο για λίγες ακόμα ημέρες έως ότου αναλάβουν τις δυνάμεις τους και οργανώσουν το ταξίδι της επιστροφής.

Τι λένε οι μετανάστες

«Είμαι χαρούμενος για τη σημερινή νίκη. Ομως ο αγώνας μας δεν τελείωσε. Τώρα θα πρέπει να παλέψουμε να πάρουμε τα χαρτιά μας, να μπορούμε να δουλεύουμε και να ταξιδεύουμε χωρίς το φόβο της απέλασης. Χαίρομαι που τώρα θα μπορούμε να ταξιδέψουμε στην πατρίδα μας να δούμε τους δικούς μας και να γυρίσουμε στην Ελλάδα» λέει ο Αχμεντίν.

«Οι μέρες που περάσαμε ήταν σκληρές, αλλά σήμερα νοιώθουμε όλοι χαρούμενοι. Είναι πολύ σημαντικό για μας ότι θα μπορούμε να ταξιδέψουμε αν συμβεί κάτι στους δικούς μας. Είμαι 6,5 χρόνια στην Ελλάδα και ζούσα συνεχώς με το φόβο. Θέλω να πω στους Έλληνες ότι κι εμείς θα παλέψουμε με τη δουλειά μας για να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτή τη δύσκολη στιγμή» τονίζει ο Χασάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk