Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αγορά παιγνίων

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την ρύθμιση της αγοράς παγνίων το οποίο προβλέπει την έκδοση αδειών για τη διενέργεια τυχερών παιγνιδιών και στοιχηματισμού μέσω ελληνικών ιστοσελίδων.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την ρύθμιση της αγοράς παγνίων το οποίο προβλέπει την έκδοση αδειών για τη διενέργεια τυχερών παιγνιδιών και στοιχηματισμού μέσω ελληνικών ιστοσελίδων.

Το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει το 2011 έσοδα ύψους 700 εκατ ευρώ την ώρα που ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιγνιδιών εκτιμάται από την αγορά σε 10 δισ. ευρώ ετησίως από τα οποία τα 4 δισ. ευρώ αφορούν το παράνομο στοίχημα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Την ίδρυση Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων που θα παρακολουθεί την αγορά που ανοίγει και θα ενσωματώνει τις
αρμοδιότητες όλων των σχετικών υφιστάμενων εποπτικών Αρχών.

2. Κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού για την προστασία των παικτών, των ανηλίκων ιδιαίτερα και της κοινωνίας γενικά. Ετσι :

* Απαγορεύεται η συμμετοχή ατόμων που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους σε τυχερά παίγνια. Τα άτομα αυτά μπορούν να συμμετέχουν μόνο στα τεχνικά-ψυχαγωγικά παίγνια.
* Ορίζεται ανώτατο όριο συμμετοχής στα παίγνια με παιγνιομηχανήματα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 ευρώ.
* Απαγορεύεται το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παίγνιο.
* Προβλέπεται η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία, οι περιορισμοί που θέλει ο ίδιος να θέσει στον εαυτό του και οι χρηματικές ροές.
* Ορίζονται κανόνες απορρήτου για την προστασία των παικτών από τους οποίους εξαιρούνται οι ελεγκτικές και φορολογικές αρχές.

3. Κανόνες αδειοδότησης παιγνιομηχανημάτων. Ειδικότερα:

* Προβλέπεται η προκήρυξη τεσσάρων έως δέκα αδειών μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα αφορούν σε 30.000 παιγνιομηχανήματα συνολικά. Τμήμα των αδειών αυτών θα λάβει η ΟΠΑΠ ΑΕ σύμφωνα με το δικαίωμα προαίρεσης που διαθέτει
βάσει της συμβάσεώς της με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία κυρώθηκε με το ν.2843/2000.
* Κάτοχοι άδειας μπορούν να είναι Ανώνυμες Εταιρίες με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 400.000 ευρώ με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Απαιτείται και σύσταση εγγύησης ύψους 200.000 ευρώ.
* Ορίζεται ότι στην προκήρυξη θα προβλέπεται η τιμή εκκίνησης, το δε τίμημα θα καταβάλλεται 80% με την έκδοση της άδειας και το υπόλοιπο 20% σταδιακά σύμφωνα με την προκήρυξη.
* Η διάρκεια των αδειών θα είναι δεκαετής.
* Προβλέπεται η ελεύθερη διάθεση πιστοποιημένων τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων και διεξαγωγή τους μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους.

4. Κανόνες και περιορισμοί παροχής υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

* Προβλέπεται η προκήρυξη 15 έως 50 αδειών μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.
* Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, καθορίζει τις λεπτομέρειες του συστήματος αδειοδότησης και τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους κατόχους άδειας.
* Κάτοχοι άδειας μπορούν να είναι κεφαλαιουχικές εταιρείες με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 200.000 ευρώ και σύσταση εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ.
* Η διάρκεια των αδειών είναι πενταετής.
* Οι ιστότοποι οφείλουν να έχουν ονομασία με κατάληξη .gr

5. Γενικές υποχρεώσεις αδειούχων, παρόχων και φορέων

* Προβλέπονται παράβολα για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς και για την εγγραφή στα σχετικά μητρώα, διοικητικά τέλη εκκίνησης και λειτουργίας, και συμμετοχή του δημοσίου στα έσοδα σε ποσοστό 30% επί των μεικτών κερδών καθώς και φόρος 10% στα κέρδη των παικτών.
* Προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης ή καταστρατήγησης των όρων του νόμου και της άδειας.
Τέλος, στο προτεινόμενο σχεδίου νόμου προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από ραδιοτηλεοπτικά μέσα και η αναθεώρηση του πλαισίου για το ιπποδρομιακό στοίχημα, προκειμένου να προσαρμοστούν τα ισχύοντα για την ΟΔΙΕ ΑΕ στις διατάξεις του σχεδίου νόμου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk