Πολιτική αστάθεια και, ενδεχομένως, στρατιωτικές συγκρούσεις, στην Ελλάδα, αν υπάρξει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού χωρίς τη συναίνεση των συντηρητικών κομμάτων, προβλέπει για το απώτερο μέλλον η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

«Η γενική μας εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει όχι μόνο αναδιάταξη, αλλά και όξυνση της πάλης και πολιτική αστάθεια και όξυνση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών και ενδεχομένως στρατιωτικές συγκρούσεις», απάντησε η κυρία Παπαρήγα όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, αν βλέπει αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας.
Αν και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει αν αυτό θα γίνει σε έξι μήνες ή σε τρία χρόνια, εξήγησε ότι όταν «έχεις αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων, αναδιατάξεις κλπ αυτό συνοδεύεται και από μια πολιτική αστάθεια. Δεν μπορούν για παράδειγμα να κυβερνούν με την ίδια άνεση που κυβερνούσαν, πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις δικές τους, συντηρητικές». Και συμπλήρωσε: «Εάν τα συντηρητικά κόμματα δεν συναινέσουν μεταξύ τους μπορεί να υπάρχει μια πολιτική αστάθεια. Αλλά ακόμα και αν συναινέσουν ο λαός από κάτω πρέπει να δημιουργήσει τους όρους να μην είναι σταθερές αυτές οι κυβερνήσεις».

Πάντως, η κυρία Παπαρήγα αξιολογεί ως θετική μια πολιτική αστάθεια η οποία οδηγεί σε αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε κοινωνικό επίπεδο, με το λαό πρωταγωνιστή και προσδιόρισε το ρόλο του ΚΚΕ που είναι «να δυναμώσει το λαϊκό κίνημα».

Επιπλέον, σχετικά με δυνάμεις πρόθυμες για συναινέσεις σημείωσε ότι «αν κρίνω από όσα γράφονται στις εφημερίδες, για πολυκατοικία κ.α., φάνηκε ότι υπάρχει μια ανοιχτή συναίνεση μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Καρατζαφέρη-Μπακογιάννη-Κουβέλη με διαφορές μεταξύ τους». Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιμονή στο ζήτημα του χρέους, αν και παραδέχθηκε ότι ως κόμμα «έχει μια κάποια αντιπαράθεση». Κατά την άποψη της κυρίας Παπαρήγα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την αναδιαπραγμάτευση σαν απάντηση, «ε, δεν είναι απάντηση, η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, δηλαδή η ελεγχόμενη χρεοκοπία. Είναι μέσα στη λογική του συστήματος, δεν είναι πρόταση εναλλακτική».