Απάντηση Ραγκούση για «Υπατία»

Αυτό δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο οποίος προσήλθε μετά από σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης ώστε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την λύση που επελέγη για την αντιμετώπιση της δραματικής υπόθεσης της «Υπατίας».

«Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία πρακτική σύγχυσης. Οι εξελίξεις είναι καθαρές. Η κυβέρνηση ακολούθησε στάση που αρμόζει σε μια ευνομούμενη κοινωνία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι και άδειες παραμονές να μην έχουν δοθεί στους απεργούς μετανάστες και να λήξει η απεργία πείνας και να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές».

Αυτό δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο οποίος προσήλθε μετά από σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης ώστε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την λύση που επελέγη για την αντιμετώπιση της δραματικής υπόθεσης της «Υπατίας».

Ο κ. Ραγκούσης απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλο, τόνισε ότι αν η λύση που έδωσε η κυβέρνηση «συνεπαγόταν παροχή άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, τότε θα είχατε ένα έρεισμα», όμως, όπως τόνισε, «ούτε μια άδεια παραμονής δεν δώσαμε, ούτε μια υπόσχεση, ενώ οι απεργοί αποδέχθηκαν να φύγουν από το ανέφικτο αίτημά τους». Υπογράμμισε δε ότι ως μη νόμιμοι μετανάστες ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα της αστυνομίας, στην οποία θα προσφύγουν για να κάνουν αίτηση ώστε να τεθούν σε περίοδο ανοχής.

«Η έννοια μας η μεγάλη ήταν να πετύχουμε ταυτόχρονα τρεις στόχους: να αποφύγουμε το ενδεχόμενο απώλειας ανθρώπινης ζωής που είναι το υπέρτατο αγαθό, να μην υπάρξουν σε μια ευαίσθητη και κοινωνικά μη ήρεμη περίοδο συνθήκες που θα οδηγούσαν σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες και να αποτρέψουμε την επανάληψη μιας πολύ κακής διαχείρισης και εξέλιξης ώστε να μην σταλεί το ΄΄σήμα΄΄ ότι αρκεί κάποιοι να αποφασίσουν να κάνουν μια απεργία πείνας για να πάρουν άδεια παραμονής», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης υπενθυμίζοντας ότι «υπήρχε το κακό προηγούμενο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε, όταν τον Ιανουάριο του 2009 η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε άδεια παραμονής σε 18 Μαροκινούς απεργούς πείνας Μαροκινούς που προέρχονταν πάλι από τα Χανιά».

Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν έχουμε δεσμευθεί ούτε έχουμε πάρει απόφαση για οκταετή παραμονή ώστε να δοθούν άδειες παραμονής». «Καταλήγουμε να μην δώσει η κυβέρνηση ούτε μια άδεια παραμονής, ούτε υπόσχεση για άδεια παραμονής στο μέλλον και ηρεμία».

Ο κ. Καρατζαφέρης αμφισβήτησε τις διευκρινίσεις του υπουργού Εσωτερικών λέγοντας ότι «προσπαθείτε να εμπαίξετε τον εαυτό σας». «΄΄Σκοτωθήκατε΄΄ με τον υπουργό Άμυνας και τώρα καταπίνετε αυτά που λέγατε μέχρι χθες», είπε, ενώ ο κ. Ραγκούσης του απάντησε ότι «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk