Χωρίς φως στο τούνελ των Βρυξελλών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θολό παραμένει το τοπίο ως προς τις πιθανότητες εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης για τα προβλήματα της οικονομίας στη σύνοδο κορυφής του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Για «δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις που θα συνεχισθούν και στο μέλλον» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός κ Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάϊ στις Βρυξέλλες, αφήνοντας με τα λόγια αυτά να εννοηθεί ότι η εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας δεν είναι προ των πυλών.

Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από μία ώρα και όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντηλλάγησαν απόψεις τόσο για τα ζητήματα της οικονομίας όσο και για τις εξελίξεις στη βόρειο Αφρική, επί των οποίων ο Γ. Παπανδρέου εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, θα αναχωρήσει την Πέμπτη το πρωί για το Παρίσι όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί.

Κληθείς τέλος ο Γ. Πεταλωτής να σχολιάσει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωραγακόπουλου, αρκέστηκε στην απάντηση ότι η παραίτηση υπεβλήθη για προσωπικούς λόγους και έγινε δεκτή.

Αντιπρόταση στο γαλλογερμανικό Σύμφωνο Σταθερότητας

Η σύνοδος κορυφής της 11ης Μαρτίου δεν θα συζητήσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλώνουν Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Πολύ κοντά στην υιοθέτηση μιας αναθεωρημένης πρότασης για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα θέτει αντικειμενικούς σκοπούς αντί για αυστηρά καθορισμένους στόχους και θα επιτρέπει στις εθνικές κυβερνήσεις να επιλέγουν ελεύθερα πώς θα πετυχαίνουν τους αντικειμενικούς αυτούς σκοπούς, βρίσκονται τα κράτη-μέλη.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της 11ης Μαρτίου σε αντικατάσταση του προταθέντος στις 4 Φεβρουαρίου από την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, στο οποίο αντιτάχθηκαν κράτη-μέλη της ΕΕ όπως το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Την πληροφορία αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους της Γαλλίας, τους οποίους όμως δεν κατονομάζει – ζήτησαν οι ίδιοι να μην κατονομαστούν «επειδή οι εταίροι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το συγκεκριμένο σχέδιο».

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το ανανεωμένο σχέδιο περιέχει κεφάλαια για την αγορά εργασίας, την ανταγωνιστικότητα, την ενδυνάμωση των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών, την βελτίωση της σταθερότητας των χρηματοοικονομικών συστημάτων τους και εν γένει για τη σύσφιγξη της οικονομικής συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Bloomberg ότι στις 11 Μαρτίου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει πετύχει η Πορτογαλία, αλλά όχι το ενδεχόμενο υπαγωγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών.

Είπαν επίσης ότι η σύνοδος κορυφής δεν θα ασχοληθεί με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά θα θέσουν επί τάπητος προτάσεις για την επιβολή κοινού εταιρικού φόρου στην ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk