Ιδιωτικοποιήσεις ζητά ο Ολι Ρεν

Την ανάγκη μαζικών και άμεσων ιδιωτικοποιήσεων και προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα ακόμα πιο κάτω και από το στόχο του 8% που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο έκανε λόγο ο Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Παπανικολάου.

Παράλληλα, σημείωσε πως εν όψει των Συνόδων του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου είναι κρίσιμο να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί την θέση της Επιτροπής για την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία σχετικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο φινλανδός επίτροπος συνέδεσε την δήλωση του ΟΟΣΑ με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε πολλές σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα χαρακτήρισε καμπή το 2011 για την Ελλάδα και επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αλλά και την σημασία που οφείλει να προσδώσει η χώρα στην προσέλκυση επενδύσεων και στις εξαγωγές.

«Η αναφορά του Επιτρόπου σε κατεστημένα και η ιδιαίτερα εμφατική επιμονή του σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις προλειαίνουν το έδαφος για νέα μέτρα.

Στον απόηχο της απαράδεκτης από τον οίκο Moody’s μείωσης της ελληνικής χρηματοπιστωτικής ικανότητας στα επίπεδα της Αγκόλας αλλά και εν όψει της αυξανόμενης πίεσης της αγοράς στις χώρες της ευρωζώνης είναι προφανές ότι η απλή συζήτηση και οι γενικές διαπιστώσεις επί του ελληνικού προβλήματος στα επερχόμενα Συμβούλια Κορυφής δεν αποτελούν λύσεις.

Η Ευρώπη καλείται, έστω και αργοπορημένα, να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την οριστική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων των κρατών-μελών» τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk