Απαγορεύεται στο εξής η διακοπή ηλεκτροδότησης σε οικιακούς καταναλωτές που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό, ενώ επίσης η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να κόβει το ρεύμα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, δηλαδή σε περίοδο κατά την οποία κάνουν διακοπές οι καταναλωτές.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, μετά από συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άποροι και οι άνεργοι θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά και του φυσικού αερίου σε δόσεις, εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το λογαριασμό. Παράλληλα ορίζεται η ιδιαίτερη κατηγορία «ευάλωτων καταναλωτών», για τους οποίους θα παρέχονται μειωμένα τιμολόγια.

Επίσης με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές και παραπλανητικές εμπορικές πολιτικές, ενώ διασφαλίζεται η ομαλή τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών με ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και αν ο εναλλακτικός προμηθευτής που επιλέγουν αδυνατεί να τους τροφοδοτήσει. Στην περίπτωση αυτή η ΔΕΗ θα θεωρείται ως «τελευταίο καταφύγιο».

Θεσπίζεται επίσης η εγκατάσταση μετρητών με δυνατότητα προπληρωμής και η εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών», οι οποίοι θα πληροφορούν τον οικιακό καταναλωτή για την ποσότητα ρεύματος που καταναλώνει σε μία ώρα, σε ένα εξάωρο, σε ένα δωδεκάωρο και σε ένα εικοσιτετράωρο.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου αφορά στην υποχρέωση της Ελλάδας να προσαρμοστεί με την Κοινοτική Οδηγία του 3ου Ενεργειακού Πακέτου (σχετική δέσμευση εμπεριέχει και το Μνημόνιο) με τη δημιουργία ενός Ανεξάρτητου Διαχειριστή των δικτύων. Από τις τρεις λύσεις, τις οποίες είχε η Ελλάδα να επιλέξει (διαχειριστής–100% θυγατρική της ΔΕΗ, ανεξάρτητος διαχειριστής και ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων), η κυβέρνηση επέλεξε το πρώτο. Δηλαδή ο νέος φορέας θα ανήκει ιδιοκτησιακά στη ΔΕΗ. Ωστόσο και προκειμένου να δεχτεί τη λύση η Κομισιόν, η ΔΕΗ δεν θα εμπλέκεται στη διοίκηση του Διαχειριστή. Τα μέλη του Δ.Σ. του νέου φορέα, σύμφωνα με το νόμο δεν θα πρέπει να έχουν επαγγελματική σχέση με τη ΔΕΗ τουλάχιστον 3 χρόνια πριν το διορισμό τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την απόλυτη ισχυροποίηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία πλέον θα καθορίζει τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια (ΥΚΩ, ΑΠΕ), θα χορηγεί άδειες παραγωγής και προμήθειας χωρίς να απαιτείται έγκριση του Υπουργείου, ενώ θα εγκρίνει τη δευτερογενή νομοθεσία (Κώδικες και Κανονισμοί).

Η επιλογή των μελών όσο και η έγκριση του προϋπολογισμού της θα εγκρίνεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επίσης ο προϋπολογισμός της ΡΑΕ θα προσαρτάται ως αυτοτελές τμήμα στον εθνικό προϋπολογισμό του κράτους.