Θετικά είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό από τη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο, με τις προκρατήσεις από τη γερμανική αγορά να παρουσιάζουν αύξηση κατά 7% – 9% σε σχέση με το 2010, από 5% που ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και Α’ αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδη. Η αύξηση των αφίξεων στη χώρα τη φετινή τουριστική περίοδο μπορεί να φτάσει το 10%, όπως εκτιμά με βάση τις τρέχουσες ενδείξεις ο πρόεδρος της ΠΟΞ, καθώς η εικόνα είναι βελτιωμένη και από άλλες βασικές αγορές. Συγκεκριμένα, ενισχυμένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι είναι οι προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά, αύξηση 20% παρουσιάζει η ρωσική αγορά, ενώ και η γαλλική κινείται ανοδικά σε χαμηλά διψήφια ποσοστά. Την ίδια ώρα αύξηση 8% – 10% καταγράφεται και από τις προγραμματισμένες πτήσεις προς τη χώρα. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, φαίνεται να κερδίζουν μερίδιο της τουριστικής αγοράς, τόσο λόγω φθηνών τιμών, όσο και λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής (Τυνησία, Αίγυπτος), εξηγεί ο κ. Ανδρεάδης, ενώ προσθέτει ότι η Τουρκία δείχνει να μην έχει την ίδια δυναμική, καθώς η γειτονική χώρα προχώρησε σε αύξηση τιμών ενώ ορισμένοι φοβούνται ότι μπορεί να επηρεαστεί από την αναταραχή στη Βόρεια Αφρική.

Αισιόδοξες είναι οι ενδείξεις και για την πορεία των εσόδων από το εξωτερικό, όπως δηλώνει ο κ. Ανδρεάδης, εφόσον το θετικό ρεύμα διατηρηθεί και αποφευχθεί η μείωση τιμών από τις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής». Ωστόσο προσθέτει ότι ο μέσος όρος τιμών στα ελληνικά ξενοδοχεία είναι κατά 10% χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ σημαντική κάμψη παρουσιάζει ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος καλύπτει ποσοστό 20% του συνολικού τζίρου, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να «στοιχίσει» τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στα έσοδα. Από την άλλη τονίζει ότι πέρα από την ευνοϊκή συγκυρία που ενισχύει την τουριστική κίνηση στη χώρα τη φετινή χρονιά, θα πρέπει να άμεσα να δρομολογηθούν και θεσμικές παρεμβάσεις για την υποστήριξη του τομέα, καθώς η Αίγυπτος αναμένεται να «επανέλθει» με ιδιαίτερα ελκυστικές προσφορές, προκειμένου να επανατοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη.

Κλίμα αισιοδοξίας για την τουριστική κίνηση από τη γερμανική αγορά επικρατεί και στις συναντήσεις που πραγματοποιούν ο υπουργός και υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ.κ. Π. Γερουλάνος και Γ. Νικητιάδης, με εκπροσώπους ταξιδιωτικών οργανισμών, μέσα μαζικής ενημέρωσης και εκθέτες, σήμερα, πρώτη ημέρα της ΙΤΒ στη γερμανική πρωτεύουσα. Ζητούμενο για την πολιτική ηγεσία άλλωστε πέρα από την ενίσχυση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, είναι η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που επικράτησε πέρυσι και η αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών. Νωρίτερα το πρωί ο κ. Γερουλάνος εγκαινίασε το περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), το οποίο επισκέφθηκε πρώτος ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα τουρισμού κ. Ernst Burgbacker. «Γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός είναι για την Ελλάδα πάρα πολύ σημαντικός και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να ενισχυθούν οι επισκέψεις των Γερμανών», δήλωσε ο κ. Burgbacker, ο οποίος ενημερώθηκε για την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων στη χώρα. Στη συνέχεια ο κ. Γερουλάνος συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Rewe Touristik, με τους οποίους συζητήθηκαν δυνατότητες επέκτασης της τουριστικής περιόδου, προώθησης των προγραμμάτων «Athens every week» και «Σταυροδρόμι Πολιτισμών», αλλά και ενίσχυσης των προκρατήσεων για την Ελλάδα, ενώ η πολιτική ηγεσία θα έχει επαφές και με επικεφαλής των ταξιδιωτικών οργανισμών Tui Deutscheland, Εxpedia, και Thomas Cook.

Πορεία προκρατήσεων από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού

Γερμανία: 7%-9%

Μεγάλη Βρετανία: 10% – 12%

Ρωσία: 20% +

Γαλλία: χαμηλό διψήφιο ποσοστό