Απολογισμός του 2010 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Tον απολογισμό των δράσεών του για το 2010 δημοσιοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), τονίζοντας τις βασικές προτεραιότητές του: την ενίσχυση της ανάγνωσης στην Ελλάδα, την προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και την καταγραφή των φαινομένων του χώρου.

Tον απολογισμό των δράσεών του για το 2010 δημοσιοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), τονίζοντας τις βασικές προτεραιότητές του: την ενίσχυση της ανάγνωσης στην Ελλάδα, την προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και την καταγραφή των φαινομένων του χώρου.

Ανάμεσα στις δράσεις του ήταν η οργάνωση κύκλου συναντήσεων τον Ιούνιο με τον κλάδο του βιβλίου και η ανακοίνωση νέας στρατηγικής για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία από τον Υπουργό Πολιτισμού τον Δεκέμβριο και οι νέες συνεργασίες του με άλλα υπουργεία για θέματα που αφορούν το βιβλίο. Συνεχίστηκε η παρακολούθηση της βιβλιοπαραγωγής μέσα από το Παρατηρητήριο Βιβλίου και η καταγραφή της από τη Βιβλιονέτ. Στηρίχθηκε ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου για τη διανομή δικαιωμάτων σε συγγραφείς κι εκδότες και ξεκίνησαν οι προεργασίες για την τρίτη πανελλήνια έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς και το νέο πιλοτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στον Νομό Ξάνθης.

Με έμφαση στο παιδί ξεκίνησε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για ένα πιλοτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, δημιουργήθηκε κόμβος για το παιδικό βιβλίο (http://www.mikrosnagnostis.gr), διοργανώθηκε η 3η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου και «Παιδική Γωνιά» στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στηρίχθηκαν 16 ημερίδες/σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς. Συνεχίστηκε με επιτυχία το πρόγραμμα «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία» και οι Κινητές Εκθέσεις, αφιερωμένες σε μεγάλους συγγραφείς, ταξίδευσαν σε 123 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Συνεχίστηκαν επίσης οι καμπάνιες για την ανάγνωση, αναπτύχθηκαν οι Λέσχες Ανάγνωσης (που φτάνουν τις 300) και στηρίχθηκαν 95 εκδηλώσεις σε 49 βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Το Βραβείο Αναγνωστών 2010, η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και της Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στην Αθήνα, ο εορτασμός του έτους Τσίρκα και Καββαδία, η δημιουργία του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου και η διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων για την ψηφιοποίηση, το ψηφιακό βιβλίο, το βιβλίο και την εικόνα και τις βιβλιοθήκες προστίθενται επίσης στις δράσεις του ΕΚΕΒΙ κατά τον χρόνο που πέρασε.

Στον τομέα της προβολής του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, ξεχωρίζουν η επανέναρξη του προγράμματος ενίσχυσης μεταφράσεων σε ξένες γλώσσες από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης μετάφρασης ελληνικών έργων στα κινεζικά ενώ συνεχίστηκε η συμμετοχή του ΕΚΕΒΙ σε διεθνείς εκθέσεις (Μοντρέιγ, Καΐρου και Βελιγραδίου). Αναλυτικά ο απολογισμός στο: http://www.ekebi.gr/FRONTOFFICE/images/flipbook/nl2011/

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk