Ενυδάτωση με γιαούρτι, τόνωση με λεμόνι, καθαρισμός με μαγειρική σόδα. Οι έξυπνες λύσεις ομορφιάς σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας, όπως η τρέχουσα, επιβάλλουν την αξιοποίηση προϊόντων της φύσης. Η περιποίηση δεν θέλει κατά ανάγκην χρήμα, τα κέντρα αισθητικής υποκαθίστανται ενίοτε από παραδοσιακές συνταγές, με βασικά συστατικά βιολογικά προϊόντα, βότανα, αιθέρια έλαια, φρούτα και λαχανικά, και πάντως υλικά που κάθε σπίτι διαθέτει, ή εύκολα μπορεί να προμηθευτεί. Ποιο ψυγείο δεν διαθέτει γιαούρτι, που βοηθά στη σύσφιξη και λείανση των δερματικών πόρων, ποιο ντουλάπι δεν έχει λίγο μέλι που καταπραΰνει το δέρμα; Οι τεχνικές ομορφιάς της …γιαγιάς απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή τύπο δέρματος, φημισμένες για την αγνότητα τους, μακριά από τις συνήθεις χημικές ουσίες των περισσότερων καλλυντικών της αγοράς. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να δείχνουν μόνον όσες διαθέτουν ευαίσθητες επιδερμίδες, αλλεργικές σε συγκεκριμένα συστατικά, όπως τα οξέα – τα οποία, για παράδειγμα, βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα σε φράουλες και πορτοκάλια. Κατά τα άλλα, το μόνο που χρειάζεται είναι επανάληψη στην περιποίηση, τα αποτελέσματα αρχίζουν άλλωστε να γίνονται ορατά από τις πρώτες φορές εφαρμογής !

Μάσκα ενυδάτωσης προσώπου

Για ξηρές επιδερμίδες

1 κουτάλι της σούπας μέλι, 1 ασπράδι αυγού, ½ κουτάλι της σούπας αμυγδαλέλαιο και 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι.

Ανακατεύετε, και εφαρμόζετε στο πρόσωπο. Αφήστε τη μάσκα να δράσει για 10 λεπτά.

Μάσκα ενυδάτωσης με αβοκάντο

Για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες
1/2 ώριμο ξεφλουδισμένο αβοκάντο, 2 κουταλιές ροδόνερο, 1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλιά γάλα (πλήρες), 1-2 κουταλιές αλεύρι. Προαιρετικά, αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη στο κρύο, προσθέστε στο μείγμα 4 σταγόνες αιθέρια έλαια, από τριαντάφυλλο και σησαμέλαιο.

Χτυπήστε τα υλικά σε μπλέντερ, εκτός από το αλεύρι. Προσθέστε όσο αλεύρι χρειάζεται, για να γίνει παχύρρευστο το μείγμα. Εφαρμόζετε στο πρόσωπο 20’. Ξεβγάλτε με χλιαρό νερό.

Μάσκα ενυδάτωσης με μπανάνα

Για λιπαρές επιδερμίδες

1 μπανάνα, 1 κουταλάκι μέλι, 1 πορτοκάλι ή λεμόνι.

Ανακατεύετε, και εφαρμόζετε. Διατηρείτε τη μάσκα στο πρόσωπο σας 10 λεπτά.

Τονωτική μάσκα προσώπου με φύκια

Για όλους τους τύπους επιδερμίδων
Φύκια σκόνη, αγνό ελαιόλαδο.

Αναμειγνύετε τα υλικά, δημιουργείτε μία απαλή λάσπη, αλείφετε το πρόσωπο και ξεβγάζετε έπειτα από 20’ με χλιαρό νερό αρχικώς, και στη συνέχεια με κρύο.

Μάσκα προσώπου, για λάμψη

Για όλους τους τύπους επιδερμίδων
Μισό μήλο τριμμένο στο μπλέντερ, 1 κουταλάκι μέλι, 1 κουταλάκι γιαούρτι.
Αφήνετε το μείγμα στο πρόσωπο για 15΄.

Μάσκα καθαρισμού από άργιλο

Ενδείκνυται για λιπαρές επιδερμίδες
1 κουταλιά άργιλο (πράσινο ή λευκό), 1 κουταλάκι κρέμα γάλακτος, 1 κουταλάκι ελαιόλαδο. Προαιρετικά : 1 κουταλάκι χυμό αγγουριού.

Ανακατεύετε τα υλικά, μέχρι να μετατραπούν σε παχύ μείγμα. Αν η υφή χρειάζεται βελτίωση, προσθέτετε ελαιόλαδο, ή κρέμα γάλακτος. Η χρήση πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την παρασκευή του μείγματος. Διατηρείτε τη μάσκα στο πρόσωπο 20’, αφαιρείτε με χλιαρό νερό.

Μάσκα καθαρισμού με σόδα

Ενδείκνυται για επιδερμίδες με μαύρα στίγματα

Μαγειρική σόδα, ελαιόλαδο.

Ανακατεύετε μαγειρική σόδα με λίγο ελαιόλαδο, φτιάχνετε παχύρρευστο μείγμα και εφαρμόζετε στο πρόσωπο 10 – 15 λεπτά. Προτού το αφαιρέσετε, μπορείτε να κάνετε ελαφρύ μασάζ στα σημεία όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο. Αφαιρείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Μάσκα καθαρισμού και ενυδάτωσης, με τριαντάφυλλο

1 κουταλιά σούπας αγνό μέλι, 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο, 2 σταγ. αιθέριο έλαιο λεβάντας, τριαντάφυλλο (προαιρετικά)

Αναμειγνύετε τα προϊόντα, και τα απλώνετε σε καθαρό πρόσωπο – λαιμό, κάνετε απαλό μασάζ. Διατηρείτε τη μάσκα 15 λεπτά, ξεβγάζετε με χλιαρό νερό, και στη συνέχεια με κρύο.

Μάσκα καθαρισμού με κρασί

Για όλους τους τύπους επιδερμίδων

½ φλιτζάνι κρασί, 1 κουταλιά σούπας μέλι.

Απλώνετε σε καθαρό πρόσωπο – λαιμό, κάνετε ελαφρύ μασάζ, ξεβγάζετε με χλιαρό νερό και αμέσως μετά με κρύο.

Στιγμιαίο λίφτινγκ προσώπου


1/2 χυμό λεμονιού, 1 ασπράδι αυγού, 1 κουταλιά της σούπας μέλι.

Αναμειγνύετε τα υλικά και απλώνετε το μείγμα σε καθαρή επιδερμίδα. Υστερα από 15-20 λεπτά, ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.

Μάσκα λάμψης για τα μαλλιά

Αγνό ελαιόλαδο

Ζεσταίνετε ελαφρά μικρή ποσότητα λαδιού, κάνετε μασάζ στις ρίζες, στους κροτάφους και στις άκρες των μαλλιών για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, βρέχετε μια πετσέτα με αρκετά ζεστό νερό και την τοποθετείτε στα μαλλιά. Οσο πιο ζεστό είναι το νερό, τόσο πιο θεαματικό θα είναι το αποτέλεσμα.