Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε την Τρίτη ότι υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησής του για φίμωση του Τύπου στην Τουρκία, όπου πολλοί δημοσιογράφοι έχουν κατηγορηθεί και ορισμένοι έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκένεκον.

«Θεωρώ προσβολή για την κυβέρνησή μου τις κατηγορίες για απόπειρα φίμωσης του Τύπου» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

«Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον δημοσιογράφων δεν έχει σχέση με την κυβέρνησή μου. Είμαι μια απόφαση της Δικαιοσύνης» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατηγορώντας, παράλληλα, την αντιπολίτευση και μέρος του Τύπου για εκστρατεία δυσφήμισης του κόμματός του πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Έξι δημοσιογράφοι, ορισμένοι από τους οποίους αποτελούν γνωστά ονόματα, και ένας πανεπιστημιακός, βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση ως ύποπτοι στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Εργκένεκον, σχεδίου συνωμοσίας που, σύμφωνα με τις κατηγορίες, είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι συλλήψεις δημοσιογράφων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στην ίδια την Τουρκία όσο και στο εξωτερικό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Τύπος είναι σήμερα πιο ελεύθερος απ΄ ό,τι πριν ανέλθει στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το 2002.

«Η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος είναι σήμερα πιο ελεύθερη. Δεν υπάρχουν πλέον θέματα ταμπού» υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός και κάλεσε τα ΜΜΕ να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της.

Σύμφωνα με επαγγελματικές δημοσιογραφικές οργανώσεις, συνολικά 67 δημοσιογράφοι κρατούνται σήμερα σε φυλακές της Τουρκίας.