Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν την Τετάρτη, δύο γυναίκες – μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, μετά από μήνυση που κατέθεσε χθες εις βάρος τους ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του «Ερυθρού» κ. Α. Ζαχάρωφ, για παρακώλυση σωστής ιατρικής φροντίδας των μεταναστών – απεργών πείνας. Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται περίπου 20 μετανάστες.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο γιατρός κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του, συνέστησε στους απεργούς να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με λίγες κουταλιές φιδέ. Πληροφορίες από το Νοσοκομείο αναφέρουν ότι ορισμένοι εκ των απεργών αποδέχθηκαν τη συμβουλή του γιατρού, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες στη νοσηλεύτρια. Λίγη ώρα αργότερα τον ειδοποίησαν ότι όταν οι τραπεζοκόμοι σέρβιραν τον φιδέ, δύο μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης πέταξαν τον δίσκο στο πάτωμα. Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Κάποιοι φώναζαν και άλλοι μετανάστες επιχείρησαν να βγάλουν τον ορό από το χέρι.

Ο γιατρός μετέβη στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει το περιστατικό. Οι αρμόδιοι τον παρέπεμψαν στην Ασφάλεια Αττικής, όπου υπέβαλε μήνυση στις δύο γυναίκες – μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, οι οποίες συνελήφθησαν και σχηματίστηκε εις βάρος τους δικογραφία.

«Οπως είναι αντιδεοντολογικό να επιβάλει ο γιατρός στον ασθενή κάτι το οποίο δεν θέλει, έτσι είναι αδιανόητο να κηδεμονεύεται το ιατρικό λειτούργημα από τρίτους, ακόμη και όταν αυτό γίνεται καλοπροαίρετα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο γιατρός έδρασε απολύτως δεοντολογικά», δήλωσε στο «ΒΗΜΑ» ο πρόεδρος των Νοσοκομείων «Ερυθρός» και «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Α. Μαρτίνης.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, «… η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει την απεργία πείνας των 300 μεταναστών με την αστυνομική καταστολή». Οπως αναφέρουν, γίνονται «αποδέκτες μιας «άνωθεν» οργανωμένης διαρροής ότι οι απεργοί πείνας απειλούνται με απέλαση αν δεν δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης για εξάμηνο καθεστώς ανοχής». Αναφορικά με το χθεσινό περιστατικό στον «Ερυθρό» καταγγέλλουν ότι το φαγητό αφέθηκε στα τραπεζάκια των νοσηλευόμενων απεργών, παρότι οι τελευταίοι είχαν αρνηθεί να το δεχτούν.

Ελένη Ράικου: «Προέχει η ανθρώπινη ζωή»

Εν τω μεταξύ, με έγγραφό της προς την Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, όπου υπάγεται η Υπατία, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κυρία Ελένη Ράικου, τονίζει ότι «προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής», δηλώνει όμως αναρμόδια να διατάξει τη μεταφορά των μεταναστών απεργών-πείνας στα νοσοκομεία και καλεί τους γιατρούς της υπηρεσίας να φροντίσουν για τη μεταφορά οποιουδήποτε χρήζει ιατρικής παρακολούθησης και φροντίδας.