Αμερικανοί ειδικοί δημιούργησαν για πρώτη φορά ουρήθρες στο εργαστήριο οι οποίες αποτελούνταν από τα κύτταρα των ίδιων των ασθενών. Ερευνητές του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας με επικεφαλής τον καθηγητή Αντονι Ατάλα μεταμόσχευσαν τα όργανα …εργαστηρίου σε πέντε Μεξικανούς ηλικίας 10-14 ετών οι οποίοι είχαν τραυματιστεί σε ατυχήματα. Σήμερα, έως και έξι χρόνια μετά τις μεταμοσχεύσεις, τα όργανα εξακολουθούν να είναι πλήρως λειτουργικά.

Η νέα εξέλιξη δείχνει για άλλη μια φορά τη δυναμική της αναγέννησης οργάνων. Σημειώνεται ότι η ίδια ερευνητική ομάδα δημιούργησε πριν από περίπου 10 χρόνια τις πρώτες ουροδόχους κύστεις εργαστηρίου. Σήμερα περισσότεροι από 30 ασθενείς ζουν με ουροδόχο κύστη που «γεννήθηκε» μέσα στο Ινστιτούτο του Γουέικ Φόρεστ.

Η ουρήθρα είναι ένας λεπτός σωλήνας διαμέσου του οποίου εξέρχονται τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Στον άνδρα περνά διαμέσου του πέους ενώ στη γυναίκα η ουρήθρα είναι πολύ μικρότερη σε μήκος και το έξω στόμιό της βρίσκεται πάνω ακριβώς από τον κόλπο. Σήμερα, όταν απαιτείται αντικατάσταση της ουρήθρας, χρησιμοποιούνται συνήθως μοσχεύματα ιστών – ωστόσο το ποσοστό επιτυχίας αυτού του είδους των επεμβάσεων δεν ξεπερνά το 50%.

Πώς δημιουργήθηκε το νέο όργανο

Με δεδομένο ότι τα κύτταρα από τα οποία αποτελείται η ουρήθρα μοιάζουν πολύ με εκείνα της ουροδόχου κύστης οι επιστήμονες του Γουέικ Φόρεστ αφαίρεσαν ένα πολύ μικρό τμήμα ιστού της ουρήθρας (με μέγεθος όσο εκείνο ενός γραμματόσημου) από τους πέντε μικρούς ασθενείς. Τοποθέτησαν τα κύτταρα σε ένα ειδικό μείγμα στο εργαστήριο ώστε να αυξήσουν τον αριθμό τους και στη συνέχεια κατασκεύασαν έναν μικροσκοπικό σωλήνα με βάση το υλικό που χρησιμοποιείται για την δημιουργία των απορροφώμενων ραμμάτων. Ο σωλήνας που λειτούργησε ως εκμαγείο για τη δημιουργία του οργάνου καλύφθηκε με μυικά κύτταρα από την εξωτερική πλευρά και με κύτταρα του ενδοθηλίου της ουρήθρας από την εσωτερική πλευρά.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στη δικτυακή έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet», οι δομές που δημιουργήθηκαν τοποθετήθηκαν για μερικές εβδομάδες σε ένα ειδικό μηχάνημα «εκκόλαψης» προτού μεταμοσχευθούν στους ασθενείς. Στο μεσοδιάστημα το εκμαγείο αποσυντέθηκε και έτσι απέμειναν οι νέες ουρήθρες οι οποίες ήταν φτιαγμένες από τα κύτταρα των ίδιων των ασθενών.

Απόλυτη επιτυχία

Ο δρ Ατάλα σημείωσε ότι όλη η διαδικασία έμοιαζε με εκείνη του …ψησίματος ενός κέικ. Εως και έξι χρόνια μετά τη μεταμόσχευση τα όργανα και στις πέντε περιπτώσεις παραμένουν πλήρως λειτουργικά ενώ δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες στους ασθενείς. «Είναι σαν να διαθέτουν τη δική τους ουρήθρα» σημείωσε ο δρ Ατάλα και προσέθεσε ότι η τεχνική που χρησιμοποίησε με την ομάδα του μπορεί να εφαρμοστεί για τη δημιουργία και πιο σύνθετων κυλινδρικών δομών όπως τα αιμοφόρα αγγεία.

Παρανόηση για τον νεφρό

* Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Γουέικ Φόρεστ με ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν ότι οι αναφορές των ΜΜΕ σχετικά με δημιουργία νεφρού από τον δρα Ατάλα και την ομάδα του στο εργαστήριο οι οποίες έγιναν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας δεν είναι ακριβείς. Συγκεκριμένα διαφορετικά ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι σε εμφάνισή του στο συνέδριο TED στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας ο καθηγητής Ατάλα ανέφερε ότι επέτυχε με την ομάδα του να «εκτυπώσει» ανθρώπινο νεφρό στο εργαστήριο. Στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου υπογραμμίζεται ωστόσο ότι ο καθηγητής περιέγραψε το πώς επέτυχε να «εκτυπώσει» ένα εκμαγείο με σχήμα νεφρού το οποίο ελπίζεται ότι σε αρκετά χρόνια από σήμερα θα οδηγήσει στην δημιουργία νεφρού στο εργαστήριο.