Στη γραμμή, ότι «ήλθε η ώρα η Ελλάδα να θεσπίσει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ)», επιμένει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, που θεωρεί ότι όσο αυτό καθυστερεί, χάνονται και οικονομικές ευκαιρίες.

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνεται της άποψης, ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται στις υποχρεώσεις της και όπως τονίζει σε στενούς του συνεργάτες του, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι η γειτονική χώρα, δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, ένα πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Τουρκία δεν συμμορφώνεται ούτε στις δεσμεύσεις που έχει ήδη υπογράψει, όπως π.χ. στο θέμα της επαναπροώθησης των χιλιάδων λαθρομεταναστών που εισέρχονται παράνομα στο τουρκικό έδαφος.

«Το ερώτημα είναι πως η Τουρκία –με ευρωπαϊκές πιέσεις- θα συμμορφωθεί πλήρως» υπογραμμίζει σε σταθερούς συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς και έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ζητούμενο δεν είναι πως θα απαλλάξουμε την Τουρκία από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, δίνοντάς της μιαν ‘‘ειδική σχέση’’ με την οποία θα κερδίζει η ίδια πολλά χωρίς να δίνει τίποτε».

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. κυριαρχεί η άποψη, ότι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία μπορούν να γίνονται. Όμως, θέτουν ως βασική προϋπόθεση, να μην δίνεται από την Ελλάδα η εικόνα, ότι υπάρχει τάχα βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών, όσο ισχύει η διακήρυξη casus belli (δηλ. επίσημα απειλή πολέμου) από την τουρκική πλευρά.

Μόνο θέμα η υφαλοκρηπίδα
Τη θέση ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει παρά μονάχα ένα πρόβλημα προς διευθέτηση με την Τουρκία, αυτό του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δ. Αβραμόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, συζητήθηκαν όλα τα θέματα, που αφορούν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και βεβαίως, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι είναι πάγια θέση της Ν.Δ. να ενθαρρυνθεί η προώθηση πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η «γαλάζια» αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά, ο κ. Αγγ. Υψηλάντης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και επέμεινε στην επίλυση του Κυπριακού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στο Κυπριακό, θεωρώντας ότι η επίλυσή του είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα για ακόμα πιο βαθιές και προχωρημένες σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης συζητήθηκε και το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αλλά και διμερή ζητήματα, όπως είναι η παράνομη μετανάστευση.