Να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, το διαπραγματευτικό πακέτο το οποίο θα έρθει ως σύμφωνο στη Βουλή των Ελλήνων, καθώς θα αφορά μία θητεία πολύ πέραν της κυβερνητικής θητείας της σημερινής, προτείνει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

«Οποιαδήποτε απόφαση της Ελληνικής Βουλής για τις πολιτικές αυτές θα πρέπει να ληφθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ανάγκη για κάτι τέτοιο ενισχύεται από το γεγονός ότι θα ζητηθούν αποφάσεις και μέτρα που η εφαρμογή τους ξεπερνά τον παρόντα εκλογικό κύκλο» τονίζει χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη.

Η κίνηση αυτή της κυρίας Μπακογιάννη, ενδέχεται να φέρει σε δύσκολη θέση ορισμένους φιλελεύθερους βουλευτές της Ν.Δ. που εάν η ηγεσία του κόμματος αποφασίσει να καταψηφίσει το πακέτο, αυτοί θα βρεθούν προ του διλήμματος να συνταχθούν μαζί της ή να συγκρουστούν.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μετά την 45λεπτή συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., «προσέρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση» και «έφτασε η ώρα να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Στην κατ’ ιδίαν συνομιλία της με τον κ. Παπανδρέου, η κυρία Μπακογιάννη, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο ίδιο σημείο, όπου ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν η χώρα πήρε τη χρηματοδότηση και απέφυγε την χρεοκοπία.

Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και είπε χαρακτηριστικά, πως «κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω», αλλά και πως «δεν είναι αποτελεσματική δεδομένου ότι πλέον οι υπουργοί δεν το κρύβουν ότι δεν πιστεύουν στα μέτρα που οι ίδιοι ψηφίζουν και καλούνται να εφαρμόσουν».

Η ίδια διέγνωσε τεράστιο έλλειμμα κυβερνητικού συντονισμού και αντιδρά σπασμωδικά, αφού σημείωσε ότι μέχρι τώρα προχώρησε στον «εύκολο δρόμο» ακολουθώντας οριζόντιες περικοπές, επιβαρύνοντας μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις και μεταφέροντας το βάρος κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυρία Μπακογιάννη, επιμένει ότι η ατζέντα της συζήτησης σήμερα έχει λάθος προτεραιότητες και θεωρεί ότι προκειμένου να επιτευχθούν όλοι ή κάποιοι από τους στόχους θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μια σειρά από πολιτικές που αποτελούν ζητούμενο από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

«Ακόμα και σήμερα που μιλάμε κανείς δε λέει στους πολίτες όλη την αλήθεια για τις πολιτικές αυτές. Τόσο από τη πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα αντιμετωπίζεται με πρωτοφανή ελαφρότητα» αναφέρουν συνεργάτες της και συνεχίζουν: «Δημιουργείται η αίσθηση ότι από τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής μόνο θα πάρουμε. Λέμε τι θέλουμε, τι θα ζητήσουμε, αλλά δε γίνεται καμία κουβέντα για το τι υποχρεώσεις θα αναλάβουμε».

Σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που υποχρεώνει το δημόσιο να πληρώνει τις υποχρεώσεις τους μέσα σε 60 ημέρες. Μάλιστα, το επιχείρημά της, είναι ότι με τοντρόπο αυτό θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με την επιτροπή για να της δοθεί η δυνατότητα να διοχετευτεί ζεστό χρήμα στην αγορά.